Ήταν οφσάιντ το γκολ του ΠΑΟΚ; Τι προνοεί ο κανονισμός (Ανάλυση)

Η πιο συζητημένη και δύσκολη φάση της χρονιάς

Από την πρώτη στιγμή που συνέβη η φάση στην Τούμπα ο ΑΝΤ1 προσπάθησε να την αναλύσει μιλώντας και με ειδικούς για τον κανονισμό και τις παραμέτρους του ώστε να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.
Είναι γεγονός ότι ο πιο άτυχος σε αυτήν την περίπτωση ήταν ο διαιτητής καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη φάση σε μία καθοριστική χρονική στιγμή στο τέλος του αγώνα. Και είναι από τις περιπτώσεις στις οποίες ουσιαστικά ο ίδιος ο διαιτητής παίρνει αποκλειστικά την ευθύνη της απόφασης. Δεν είναι δηλαδή μια απλή περίπτωση οφσάιντ. Γι αυτό και σε τέτοιες περιπτώσεις η σημαία του βοηθού δεν σηκώνεται αλλά υπάρχει συνεννόηση με την ενδοεπικοινωνία.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι:
Πότε ένας παίκτης, που είναι σε θέση οφσάιντ, χωρίς να παίξει την μπάλα, υποδεικνύεται σε αντικανονική θέση; 

Με όσον το δυνατόν πιο απλά λόγια. Πρέπει να ισχύουν οι εξής παράμετροι ή μία από αυτές:

1.Ο παίκτης να κάνει ξεκάθαρη προσπάθεια να παίξει την μπάλα και η μπάλα να είναι σε απόσταση παιξίματος.

2. Με την ενέργεια του ο παίκτης που είναι σε θέση οφσάιντ να επηρεάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο την ικανότητα αντιπάλου να παίξει την μπάλα.

Σημειώστε ότι έχει δοθεί οδηγία σε βοηθούς και διαιτητές να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί όταν η φάση γίνεται από το μέσο της μεγάλης περιοχής και προς  το τέρμα διότι η συχνότητα παραβάσεων παικτών που είναι σε θέση οφσάιντ χωρίς να παίζουν την μπάλα είναι μεγαλύτερη στα σημεία αυτά.

ΑΠΟΨΗ
Δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτος σε αυτην την εξαιρετικά δύσκολη φάση. Επιχειρήματα υπάρχουν και για εκείνους που λένε πως ήταν παράβαση και για εκείνους που λένε το αντίθετο.
Ο γράφων έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια για το οφσάιντ και μιλώντας με πιο ειδικούς και έμπειρους αναλυτές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το γκολ δεν πρέπει να μετρήσει.

Ο παίκτης που είναι σε θέση οφ σάιντ φαίνεται ότι επηρεάζει την ικανότητα του παίκτη της ΑΕΚ που είναι κοντά στο δοκάρι και παρακολουθεί χωρίς να κινείται προς την μπαλα αφού στο σημείο που περνά η μπάλα είναι ο αντίπαλος.
Επίσης φαίνεται να γίνεται προσπάθεια προς την μπάλα, που είναι σε απόσταση παιξίματος από τον επιθετικό του ΠΑΟΚ, ο οποίος μάλλον τυχαία δεν την ακουμπά. Ο τερματοφύλακας δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τον επιθετικό του ΠΑΟΚ.

Σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτεται η αντίθετη άποψη. Ότι δηλαδή με την κίνηση του ο παίκτης του ΠΑΟΚ δεν επηρέασε αντίπαλο κι ότι, όχι μόνο δεν ήθελε να παίξει την μπάλα αλλά το απέφυγε κιόλας.
Είναι θέμα αντίληψης και άποψης.ANT1 Sports Team

τακης

15/03/2018>12:00

http://balla.com.cy/wp-content/uploads/2018/03/goal_0-768x432.jpg Δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την ικανότητα του τερματοφύλακα και των αμυντικών της αρκετά να δουν και να διώξουν την μπαλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.