Εκλογικό ενδιαφέρον μηδέν: 55.446 δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους [ΒΙΝΤΕΟ]

Καταθλιπτικά χαμηλό είναι το ενδιαφέρον των νέων ψηφοφόρων για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Μέχρι τις δύο Απριλίου η προθεσμία.

Στο ναδίρ βρίσκεται το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική, όπως φανερώνουν οι πενιχροί αριθμοί εγγραφής νέων ψηφοφόρων σε συνδυασμό με την ελάχιστη αύξηση του εκλογικού σώματος σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εκλογών μέχρι και την 11η Φεβρουαρίου, οι εκλογείς αριθμούν 543,378 ενώ το 2016 έφτασαν 542,915. 

Ο αριθμός των δικαιούχων για να ψηφίσουν οι οποίοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 με 30 ετών, φτάνει τους 137,038 από τους οποίους οι 55,446 δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ την τρέχουσα τριμηνία και ενόψει των βουλευτικών εκλογών, εγγράφηκαν μέχρι στιγμής μόλις 1813. 

Ανατρέχοντας στα στοιχεία των εκλογικών αναμετρήσεων από το 2001 μέχρι το 2016, όπως αυτά είναι αναρτημένα στη σελίδα της υπηρεσίας εκλογών, εύκολα διαπιστώνει κανείς την ανοδική πορεία της αποχής.  

Το 2001 η αποχή έφτασε το 8,25%, το 2006 το 11%, το 2011 εκτοξεύτηκε στο 21,3% για να αναδειχθεί «νικητής» και των βουλευτικών εκλογών του 2016 με 33,26%, 3 ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό που εξασφάλισε το πρώτο κόμμα. 

Σε ότι αφορά τις ημερομηνίες ορόσημο που αφορούν τις Βουλευτικές Εκλογές, στις 4 Ιανουαρίου ξεκίνησε η τριμηνία εγγραφής νέων εκλογέων και μεταφοράς του εκλογικού δικαιώματος. Διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 2 Απριλίου. 

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής συνεννόηση μεταξύ υπηρεσίας εκλογών και Βουλής, και εκτός απροόπτου, η αυτοδιάλυση του σώματος προγραμματίζεται για τις 23 Απριλίου. 

Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 12 Μαΐου, ενώ η προεκλογική εκστρατεία θα λήξει και επίσημα στις 12 τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου, 24 ώρες πριν από τις εκλογές. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά την ίδια ημέρα ενώ η επίσημη ανακήρυξη των νέων Βουλευτών τη Δευτέρα 31 Μαΐου. 

Εκλογές υπό την σκιά της πανδημίας

Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές έχουν για την Υπηρεσία Εκλογών μία πρόσθετη δυσκολία: την ομαλή διεξαγωγή τους σε συνθήκες πανδημίας. 

Όπως σημειώνει στον ΑΝΤ1 ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Μενέλαος Βασιλείου, με τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής νέων ψηφοφόρων και μεταφοράς του εκλογικού δικαιώματος θα αρχίσει η κατανομή των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

«Επεξεργαζόμαστε και σενάρια έτσι ώστε αν απαιτηθεί να μειώσουμε τον αριθμό των εκλογέων ανά εκλογικό κέντρο και να αυξήσουμε τα εκλογικά κέντρα. Έχουμε εκλογικά κέντρα που μπορεί οι εκλογείς να ξεπερνούν τους 600. Οπότε αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε σενάρια μέχρι 500 ή και 400 εκλογέων ανά εκλογικό κέντρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος της Υπηρεσίας Εκλογών είναι η λιγότερη δυνατή μετακίνηση των εκλογέων από τα εκλογικά κέντρα όπου συνήθως ψηφίζουν. 

«Θα είναι στην ίδια περιφέρεια στο ίδιο εκλογικό τμήμα και η προσπάθεια είναι εκλογικά κέντρα τα επιπλέον στην περίπτωση που θα χρειαστούν να είναι στον ίδιο χώρο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στο ίδιο σχολείο μπορεί να χρησιμοποιηθούν παρακείμενα, κοντινά σχολεία», σημείωσε ο κύριος Βασιλείου. 

Η διαδικασία κατανομής των ψηφοφόρων αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ενώ η Υπηρεσία Εκλογών θα αναλάβει να ενημερώσει όσους ψηφοφόρους θα αλλάξουν εκλογικό κέντρο εάν και εφόσον έχει τα στοιχεία επικοινωνίας τους.Νεοκλής Νεοκλέους

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.