Πράσινο για την 6η δόση από το Γιούρογκρουπ. Επιστρέφει η Τρόικα τον Ιανουάριο

Του Παύλου Ξανθούλη. Βρυξέλλες
 
Το Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με πληροφορίες του «ANTENNA» έκρινε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις σε σχέση με τον περί εκποιήσεων νόμο έχουν εκπληρωθεί, έκρινε επίσης ότι η πέμπτη αξιολόγηση του κυπριακού μνημονιακού προγράμματος ολοκληρώθηκε επιτυχώς και αποφάσισε να δρομολογήσει την εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (επιπλέον 86 εκατομμύρια αναμένεται να εγκριθούν από το ΔΝΤ). 
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο πριν από τα μέσα του προσεχούς Ιανουαρίου.

 Ξεκίνησε η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 350 εκατ. ευρώ 
 
Η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 350 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.
«Έχει σήμερα επιβεβαιωθεί από το Εurogroup η σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση και την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», δήλωσε μετά την απόφαση ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σύμφωνα με τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία εκταμίευσης των 350 εκατ. ευρώ που η οικονομία έχει ανάγκη.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο πλαίσιο αυτό ότι «πρέπει να αποφευχθούν αχρείαστες κινήσεις που θα διακυβεύσουν τη σημαντική αυτή προοπτική. Θα πρέπει κυρίως να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
 
Η εκταμίευση μιας δόσης απαιτεί μια διαδικασία περίπου 30 ημερών, η οποία ξεκινάει με την απόφαση του Eurogroup, κάτι που έγινε απόψε και συνεχίζεται με τις επικυρώσεις από κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, ενώ στη συνέχεια μεταφέρεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει αποδεσμεύει τα χρήματα.
 
Ανάλογης χρονικής διάρκειας θα είναι και η διαδικασία που θα ακολουθήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα εκταμιεύσει 86 εκατ. ευρώ.
 
Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα είναι αρκετά εκτεταμένη δεδομένου ότι το πρόγραμμα φτάνει στα μέσα του δρόμου.
 
Ο κ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της εξάντλησης των προσπαθειών σχετικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές, συναντήθηκε πριν από τη συνεδρίαση της ευρωζώνης με την αρμόδια Επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βεστέϊγιερ.
 
 
 
 
 
 
 
 

Νωρίτερα σήμερα.
 

Συνέχιση του προγράμματος ζήτησε ο ΥΠΟΙΚ

 Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ζήτησε στη συνεδρία του Eurogroup, τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης και χρηματοδότησης της Κύπρου.
 
Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικά τα νομοθετήματα για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων εξασφαλίσεων, η Κύπρος εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις για εκταμίευση της επόμενης δόσης.  Το πράσινο φως για εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένει από το Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών.
 
Μοσχοβισί: Ελλάδα και Κύπρος τα βασικά θέματα του Εurogroup 
 
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο νέος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσχοβισί, δηλώνοντας πως είναι η πρώτη του συμμετοχή σε συνεδρίαση του Εurogroup με την ιδιότητα του Επίτροπου.
 
Σήμερα  είπε, έχουμε να συζητήσουμε για την Ελλάδα και την Κύπρο, δύο χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, ανέφερε,προσθέτοντας πως θα επισκεφθεί πρώτες τις δύο χώρες μέχρι το τέλος του μήνα.
 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.