Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας ο Χρήστος Στυλιανίδης

Το χαρτοφυλάκιο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών μέσων και Πολιτισμού, ανέθεσε ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στον Κύπριο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων εξασφάλισε ο νέος επίτροπος της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι αρμοδιότητες του Κύπριου Επίτροπου Χρήστου Στυλιανίδη

Η ανθρωπιστική βοήθεια, η διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων, αλλά και ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την Εκπαίδευση τα Οπτικοαουστικά Μέσα και τον Πολιτισμό, που διαχειρίζεται  πτυχές 15 χρηματοδοτικών προγραμμάτων, είναι οι αρμοδιότητες που ανέθεσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στον Κύπριο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης θα είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας.

Η ΕΕ από το 1992 που συστάθηκε η εν λόγω διεύθυνση έχει συνδράμει τα θύματα καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερες από 140 χώρες. Προσπαθεί να βοηθήσει τα άτομα που κινδυνεύουν εξαιτίας ανθρωπογενών συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών, ανεξαρτήτως της ιθαγένειας, της θρησκείας, του φύλου ή της εθνοτικής καταγωγής τους.

Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει έναν ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης καταστροφών τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ. Η ανθρωπιστική βοήθεια και η πολιτική προστασία ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα ενός ενιαίου οργανισμού, γεγονός που βελτιώνει την αποδοτικότητα της παρεχόμενης συνδρομής και τη συμπληρωματικότητα των διαφόρων δράσεων.

Ο κοινοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση αναγκών λόγω συγκρούσεων ή καταστροφών. Η ΕΕ είναι παρούσα σε όλες τις σημαντικότερες ζώνες κρίσεων στον κόσμο, μεταξύ άλλων, στη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και σε χώρες όπου οι συγκρούσεις οδήγησαν σε συνθήκες αστάθειας, όπως στην Ακτή Ελεφαντοστού. Έχει δεσμευθεί να βοηθά στη διάσωση ζωών, τη μείωση του πόνου και την προστασία της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας των πληγέντων ατόμων.

Τα τελευταία χρόνια, ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις ανθρωπιστικές δράσεις ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο περισσότερο από 2 ευρώ ανά Ευρωπαίο πολίτη. Παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό, η ανθρωπιστική δράση της ΕΕ βοηθά κάθε χρόνο γύρω στα 120 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας που χρηματοδοτεί η ΕΕ χειρίζεται η υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO). Η ΕΕ δεν παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα, αλλά χρηματοδοτεί και συντονίζει οργανισμούς-εταίρους που εργάζονται στον τόπο των καταστροφών. Υπάρχουν πάνω από 200 τέτοιοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), διεθνών οργανισμών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ βοήθεια περιλαμβάνει παροχή βασικών ειδών, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα, ενίσχυση της ανθεκτικότητας και μείωση του κινδύνου καταστροφών, ιατρικές ομάδες, ναρκοσυλλέκτες, μεταφορικά μέσα, υλικοτεχνική υποστήριξη.

Αναφορικά με τον Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού (EACEA), βρίσκεται στις Βρυξέλλες, λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2006.

Ο ρόλος του συνίσταται στην υλοποίηση ορισμένων πτυχών των 15 και πλέον κοινοτικών προγραμμάτων και δράσεων στους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, της νεολαίας, των οπτικοακουστικών μέσων και του πολιτισμού.

Χάρη στην υπαγωγή των προγραμμάτων αυτών σε μια ενιαία δομή, επιτυγχάνεται ο συντονισμός της διαχείρισής τους και παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες στους δικαιούχους των προγραμμάτων.

Ο οργανισμός είναι επιφορτισμένος με τις περισσότερες διαχειριστικές πτυχές των προγραμμάτων, όπως η κατάρτιση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, η επιλογή των σχεδίων και η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών, η δημοσιονομική διαχείριση, η παρακολούθηση των έργων (ενδιάμεσες εκθέσεις, τελικές εκθέσεις), η επικοινωνία με τους δικαιούχους και, τέλος, οι επιτόπου έλεγχοι.

 Οι διάφορες πτυχές των προγραμμάτων, τις οποίες διαχειρίζεται ο οργανισμός, είναι συγκεντρωμένες σε κεντρικό επίπεδο και στηρίζουν τεχνικά έργα που δεν απαιτούν τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

«Ιδιαιτέρως σημαντικό» το χαρτοφυλάκιο του Κύπριου Επιτρόπου, λέει η Κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση χαιρετίζουν την ανάθεση του χαρτοφυλακίου της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων στον Κύπριο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, από τον νέο Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

 

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, το χαρτοφυλάκιο χαρακτηρίζεται ως «ιδιαιτέρως σημαντικό», ενώ εκφράζονται τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνηση προς τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Στυλιανίδη και όλους τους Επίτροπους, στους οποίους εύχονται καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

Νωρίτερα

Το μεσημέρι ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης τις αρμοδιότητες που θα αναθέσει σε κάθε Επίτροπο.

Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή του καταλόγου για έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού προηγηθεί ακρόαση των Επιτρόπων στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωβουλής.

Η Επιτροπή-Γιούνκερ θα έχει πιο πολιτικό χρώμα από τη σημερινή του κ. Μπαρόζο, αφού περιλαμβάνει πέντε πρώην Πρωθυπουργούς, 13 πρώην Υπουργούς, έξι μέλη της σημερινής Κομισιόν-Μπαρόζο των οποίων η θητεία ανανεώνεται, καθώς και πρώην ευρωβουλευτές. Ο αριθμός των γυναικών είναι ο ίδιος με εκείνο της σημερινής Κομισιόν, δηλαδή 9.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στους πρώην Πρωθυπουργούς Andrus Ansip (Εσθονία), Valdis Dombrovskis (Λετονία) , Alenka Bratusek (Σλοβενία) και Jyrki Katainen (Φινλανδία), ο κ. Γιούνκερ θα αναθέσει καθήκοντα Αντιπροέδρου.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.