Αναπτυξιακή τράπεζα δημιουργεί η BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική)

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, η έδρα της αναπτυξιακής αυτής τράπεζας θα είναι στη Σαγκάη, την προεδρία θα αναλάβει για μια περίοδο πέντε ετών αρχικά η Ινδία, ενώ το κεφάλαιό της θα είναι 50-100 δισεκ. δολάρια.
 
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα κοινό αποθεματικό ταμείο με διαθέσιμα 100 δισεκ. δολαρίων.  Η "Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης", σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης συνόδου κορυφής των BRICS, θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στα κράτη-μέλη της ομάδας.
 
Το Ταμείο, χάρη στα κεφάλαιά του, θα επιτρέψει να αποφεύγονται "οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας" αλλά και να υπάρξει "η προώθηση μεγαλύτερης  συνεργασίας" των κρατών-μελών της BRICS και να "ενισχυθεί η παγκόσμια  χρηματοοικονομική ασφάλεια", σημειώνεται στην ανακοίνωση της συνόδου.
 
Οι χώρες της ομάδας BRICS, που μετρούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, συζητούσαν εδώ και χρόνια για αυτό το διττό  σχέδιο -το οποίο ουσιαστικά επιδιώκουν να αποτελέσει αντίβαρο στους αντίστοιχους θεσμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στους οποίους θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς. 
 
Σύμφωνα με την Ρουσέφ, η δημιουργία αυτών των θεσμών αποτελούσε μια προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη της ομάδας BRICS, ώστε να προστατευθούν από διάφορα σενάρια κρίσης: "θα αποτελούν κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας για να αυξηθεί η  προστασία για τις χώρες (της ομάδας) BRICS και για άλλες χώρες. Είναι ένα  ζήτημα που αφορά την ασφάλειά μας", είπε η οικοδέσποινα της συνόδου.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.