Οι βασικές προτεραιότητες της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ

Της Μαρίνας Χατζηκώστα 

 
Τη δωδέκατη προεδρία της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασκεί από την 1η Ιουλίου η Ιταλία, και ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Γκουίντο Τσερμπόνι, παρουσίασε το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες. 
 
Πρώτο θέμα στην ατζέντα η ανάπτυξη και η εξεύρεση θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους:
 
«Με περισσότερους από 26 εκατομμύρια άνεργους στην Ευρώπη, η προεδρική μας δράση θα πρέπει να εστιάσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διευκόλυνση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.» 
 
Οι κλιματικές αλλαγές, το ελεύθερο εμπόριο, ενεργειακά ζητήματα αλλά και το θέμα της μετανάστευσης είναι επίσης στην ιταλική ατζέντα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στις διενέξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ουκρανία. 
 
«Παρά την κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για την αντιμετώπιση περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εξευρεθούν νέοι τρόπο για να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας», επισήμανε ο Ιταλός πρέσβης.
 
Στη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας, όπως δήλωσε ο Πρέσβης Γκουίντο Τσερμπόνι σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, θα προταθεί και η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ δεν πρόκειται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, αν πρώτα η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο 10.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.