Σταθεροποίηση ανεργίας το 2014. Ανάκαμψη οικονομίας το 2015

Η Κύπρος είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με την ισχυρή δέσμευση εφαρμογής του μνημονίου και το πακέτο ανάπτυξης για τόνωση του τομέα των επενδύσεων και της εργοδότησης αναφέρει στην έκθεση του το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Υπουργείο ωστόσο δεν εφησυχάζει από τις δύο θετικές αξιολογήσεις της τρόικας τονίζοντας ότι οι προκλήσεις παραμένουν λόγο των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης. 

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει το 2015-2016. 
 
Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο η αύξηση αναμένεται να σταθεροποιηθεί εντός του 2014. 
 
Στους μισθούς, υπάρχει σημαντική μείωση, κάτι που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα. 
 
Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί το 2013 κατά 5,5% παρόλο που το μνημόνιο προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7%. 
 
Σχετικά καλύτερα είναι και τα δεδομένα σε ότι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, με το πλήγμα να είναι μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις και τα έσοδα από τον τουρισμό να βρίσκονται σε θετικά επίπεδα. Σταθερές παραμένουν και οι δραστηριότητες των ξένων εταιρειών στην Κύπρο. 
 
Η έκθεση καταγράφει και τη μείωση των εκροών από τις τράπεζες, αλλά και το ότι βρίσκεται σε εξέλιξητο ζήτημα της επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
 
Σημειώνει επίσης ότι το αρνητικό περιβάλλον που αφορά την ανάπτυξη, θα βελτιωθεί με τις επενδύσεις που θα γίνουν σε θέματα υποδομών που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, τη μείωση της τιμής της ενέργειας και την βελτίωση του τομέα των εξαγωγών. 
 
Καταλήγοντας το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ο στόχος για επιστροφή στις αγορές, είναι ορατός σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. 
 
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.