Μέτρα για διαφάνεια από ΕΠΔΥ και ΤΕΠ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η οποία εξεδόθη από τις ΕΠΔΥ και το ΤΕΠ, με σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος συντονισμού μεταξύ του ΤΕΠ και των εταιρειών οι οποίες τυγχάνουν διαχείρισης από τις ΕΠΔΥ αναφορικά με τη λήψη και απάντηση των ερωτημάτων από τις ξένες Αρχές, ως άμεσο πρώτο βήμα, έχει αποφασισθεί όπως κάθε ΕΠΔΥ υποδείξει στο ΤΕΠ συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο θα αποτελεί το «σύνδεσμο» της ΕΠΔΥ με το ΤΕΠ για θέματα ανταπόκρισης και λήψης πληροφοριών σε σχέση με τέτοια αιτήματα.

 
Αποφασίστηκε ακόμη και παρά το ότι το καθήκον αυτό δεν εμπίπτει στα νομικά καθήκοντα του λειτουργού συμμόρφωσης για ΕΠΔΥ, όπως το ΤΕΠ, εκτός αν η ΕΠΔΥ υποδείξει διαφορετικά, θεωρεί ότι ο σχετικός «σύνδεσμος» κάθε ΕΠΔΥ για το πιο πάνω σκοπό είναι το ίδιο πρόσωπο με το λειτουργό συμμόρφωσης της ΕΠΔΥ. Σημειώνεται ωστόσο πως σε περίπτωση που οι οποιεσδήποτε ΕΠΔΥ επιθυμούν να υποδείξουν πρόσωπο άλλο από το λειτουργό συμμόρφωσης ως το σχετικό «σύνδεσμο» μεταξύ του ΤΕΠ και ΕΠΔΥ, καλούνται όπως μέχρι τις 31/12/2013 πληροφορήσουν σχετικά την Αρμόδια Εποπτική Αρχή και το ΤΕΠ στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
 
Όπως αναφέρεται, με σκοπό την οριστική επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, το ΤΕΠ θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τις ΕΠΔΥ σε ενέργειες ούτως ώστε να ενημερωθεί ορθά το αρχείο των φορολογουμένων και έτσι στις αρχές του επόμενου έτους θα αποταθεί γραπτώς στις εταιρείες ζητώντας σχετική πληροφόρηση για τον σκοπό αυτό.
 
Ταυτόχρονα, θα ενταθούν οι προσπάθειες για άμεση ανταπόκριση των φορολογουμένων σε αιτήματα για ανταλλαγή πληροφοριών με την ουσιαστική συμβολή των ΕΠΔΥ να κρίνεται απαραίτητη. Όπως επισημαίνεται, οι Εποπτικές Αρχές θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή του ΤΕΠ, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα εναντίον όσων ΕΠΔΥ αδικαιολόγητα δεν θα φροντίζουν όπως οι φορολογούμενοι στους οποίους προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται έγκαιρα σε τέτοια αιτήματα και έτσι συμβάλλουν στην δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων για την Κύπρο διεθνώς.
 
Σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα έγκαιρης συμμόρφωσης, προσθέτει η ανακοίνωση, η Κυβέρνηση θα εξετάσει την πιθανότητα και θα προχωρήσει άμεσα στην εισαγωγή νομοθεσίας για σημαντική αύξηση των διοικητικών κυρώσεων στις μη συμμορφούμενες εταιρίες και στους διοικητικούς συμβούλους τους, που προνοείται  στη σχετική νομοθεσία για τέτοια παράλειψη, μια ενέργεια που, όπως σημειώνεται, θα έχει την πλήρη και ουσιαστική υποστήριξη όλων των Εποπτικών Αρχών.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των εποπτευομένων, οι τρεις Εποπτικές Αρχές αναμένεται να πραγματοποιήσουν εντός των επομένων δύο μηνών σεμινάρια για πλήρη ενημέρωση των μελών τους πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα και απάντηση τυχόν σχετικών ερωτημάτων.
 
«Είμαστε σίγουροι ότι όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε την Κύπρο σαν διεθνές οικονομικό κέντρο και πολύ περισσότερο να βελτιώσουμε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σήμερα σχετικά με το όνομα και την φήμη της Κύπρου σαν διεθνές οικονομικό κέντρο παροχής υπηρεσιών. Η συμμόρφωση των ΕΠΔΥ στο θέμα της έγκαιρης ανταπόκρισης σε αιτήματα ανταλλαγής πληροφοριών είναι μια ουσιαστική και απαραίτητη συμβολή στην προσπάθεια αυτή και για το λόγο αυτό είμαστε σίγουροι για την ορθή αντιμετώπιση του θέματος από όλους» καταλήγει η ανακοίνωση.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.