Έτοιμο το σχέδιο δράσης για τη φορολογική διαφάνεια

Του Σωκράτη Ιωακείμ

 
Σε δίωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν τεχνοκράτες του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, του CIPA και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης για τη φορολογική διαφάνεια, το οποίο θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή. 
 
Το σχέδιο προβλέπει την άμεση υπογραφή σύμβασης με διεθνή οργανισμό, ο οποίος ασχολείται με τη Συνθήκη Αμοιβαίας Ανταλλαγής Πληροφοριών φορολογικών θεμάτων. 
 
Μέλη του οργανισμού είναι πέραν των εξήντα χωρών. 
 
Μετριάσθηκαν οι ανησυχίες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Γιάννο Χαριλάου: "Ολοι έχουμε ειδικές ενέργειες να κάνουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. 4 31 Όλοι μαζί ενωμένοι κυβέρνηση ιδιωτικός τομέας και θεσμοί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και το έχουμε αποδείξει. Και για το θέμα του ΟΟΣΑ αυτό κάνουμε και για ότι άλλο θέμα προκύψει". 
 
Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, Χρίστος Μαυρέλλης, έστειλε καθησυχαστικά μηνύματα όσον αφορά το ενδεχόμενο επανένταξης της Κύπρου στη μαύρή λίστα της Ρωσίας:
 
"Να μην τα μεγαλοποιούμε τα πράγματα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα με καμμία χώρα. Με τις Ινδίες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο βαίνει προς λύση". 
 
Το σχέδιο δράσης προβλέπει επίσης σειρά road shows στο εξωτερικό στα οποία εκπρόσωποι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα αναλύσουν τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και τη βούληση τους να διορθώσουν τις όποιες στρεβλώσεις υπάρχουν για θέματα φορολογικής διαφάνειας. 
 
Η πρώτη χρονικά προεδρική αποστολή στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Ιανουαρίου στο Κατάρ, ενώ θα ακολουθήσουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2014, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, την Κίνα, και σε μεταγενέστερο στάδιο τη Ρωσία. 
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.