Σε πολύ καλή πορεία η Τράπεζα Κύπρου, λέει ο Πρόεδρος του ΔΣ

Του Σωκράτη Ιωακείμ
 
Αισιοδοξία για το μέλλον της τράπεζας Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κρίστης Χασάπης μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, τον οποίο ενημέρωσε για θέματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία, την Τράπεζα Κύπρου, αλλά και το stress test του Μαρτίου του 2014.

Κριστης Χασαπης:"Θεωρούμε ότι η τράπεζα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια πάρα πολύ καλή πορεία και με τη βοήθεια της πολιτείας νομίζω ότι θα δούμε πολύ καλύτερες μέρες μπροστά μας στο σύντομο μέλλον. Θεωρώ ότι η τράπεζα θα περάσει αυτό το τεστ και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα". 

Για τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, ο κύριος Χασάπης είπε ότι η Τράπεζα έχει ετοιμάσει ειδικές μονάδες διαχείρισης τους σημειώνοντας ότι υπάρχουν χρήματα για εξόφληση των οφειλών των επιχειρήσεων, τα οποία όπως είπε θα χρησιμοποιηθούν για στήριξη άλλων επιχειρήσεων.

Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ʼντρος Κυπριανού είπε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων να στηρίξουν την τράπεζα Κύπρου για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και προβλήματα.

Αντρος Κυπριανου ΓΓ ΑΚΕΛ:"Με την προϋπόθεση ότι και η ίδια θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι θα λειτουργεί πάνω σε μια υγιή βάση, χωρίς περιττές σπατάλες και αχρείαστες δαπάνες, έτσι ώστε ξεπερνώντας τα προβλήματα να καταστεί ο κινητήριος μοχλός που θα σπρώξει την κυπριακή οικονομία μπροστά".

Και συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί πως πρέπει να κλείσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις διότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τεράστια ζημία στην κυπριακή οικονομία. 
 
Νωριτερα
 
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης είχε συνάντηση σήμερα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, τον οποίο ενημέρωσε για θέματα της κυπριακής οικονομίας και της τράπεζας ειδικότερα.
 
«Θεωρούμε ότι η τράπεζα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια πάρα πολύ καλή πορεία και με τη βοήθεια της πολιτείας νομίζω ότι θα δούμε πολύ καλύτερες μέρες μπροστά μας στο σύντομο μέλλον», είπε ο κ. Χασάπης.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι η Τράπεζα Κύπρου θα περάσει το stress test τον Μάρτη του 2014, εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
 
«Υπάρχουν τέσσερις κυπριακές τράπεζες που θα περάσουν αυτό το τεστ, αρκετές από την ΕΕ. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς, αλλά θεωρώ ότι η τράπεζα θα περάσει αυτό το τεστ και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα», είπε ο κ. Χασάπης.
 
Ερωτηθείς εξάλλου για τη ρύθμιση δανείων των επιχειρηματικώνκύκλων,  είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει ετοιμάσει ειδική μονάδα διαχείρισης των μεγάλων πελατών, και άλλες μονάδες διαχείρισης για τους μικρότερους πελάτες.
 
«Αναμένουμε ότι όταν λειτουργήσει αυτή η μονάδα οι πελάτες αυτοί με τον σωστό τρόπο θα πρέπει είτε να μας δώσουν κάποια λεφτά τα οποία μας χρωστούν ή να γίνει κάποιου άλλου είδους διακανονισμός. Θεωρούμε ότι λεφτά υπάρχουν και θα στηρίξουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, άρα δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή απλώς γίνεται λόγος στα ΜΜΕ, αλλά θεωρώ ότι λεφτά υπάρχουν απλώς είναι θέμα να πεισθούν κάποιοι επιχειρηματίες να πληρώνουν τις δόσεις τους», σημείωσε.
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θεωρεί πως και η Κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις, ο κ. Χασάπης είπε ότι «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πιέσει κάποιος άλλος, η τράπεζα έχει τις απαραίτητες δομές για να πιέσει οποιονδήποτε ούτως ώστε να πληρώσει το δάνειό του».
 
«Απλώς είναι θέμα κουλτούρας προς το παρόν, είναι θέμα στρατηγικής δηλαδή πολύς κόσμος αποφάσισε στρατηγικά να μην πληρώνει τα δάνειά του. Νομίζω ότι όταν καταλάβουν ότι η Τράπεζα Κύπρου θα ζητήσει να επιστραφούν αυτά τα δάνεια, ο κόσμος θα αρχίσει να πληρώνει», είπε ο κ. Χασάπης.  
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων να στηρίξουν την τράπεζα να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα με την προϋπόθεση ότι και η ίδια θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι θα λειτουργεί πάνω σε μια υγιή βάση, χωρίς περιττές σπατάλες και αχρείαστες δαπάνες, έτσι ώστε ξεπερνώντας τα προβλήματα να καταστεί ο κινητήριος μοχλός που θα σπρώξει την κυπριακή οικονομία μπροστά.
 
«Είναι απαραίτητο να καταφέρει να έχει την ρευστότητα που χρειάζεται για να μπορέσει να στηρίξει τις επιχειρήσεις για να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο μας. Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλουν και στρέφονται προς την σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Κυπριανού.  
 
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί πως πρέπει να κλείσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις διότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τεράστια ζημία στην κυπριακή οικονομία.
 
«Το ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος μέσα από τη συνεννόηση με την τράπεζα, έτσι ώστε αυτά τα δάνεια από επισφαλή που είναι σήμερα να γίνουν εξυπηρετούμενα και να μπορέσουν να στηρίξουν την τράπεζα για να μπορέσει με τη σειρά της να στηρίξει και άλλους επιχειρηματίες που θα ήθελα να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα φέρουν την ανάπτυξη. Με βάση τις εξηγήσεις που μου έδωσε ο κ. Χασάπης νομίζω ότι οι ρυθμίσεις που προσπαθούν να επιφέρουν βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Κυπριανού. 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.