Λουκέτο σε 100 λογαριασμούς "πολιτικών" στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου

Του Σωκρατη Ιωακειμ
 
Στην αποκάλυψη ότι οι εποπτικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας προέβησαν στο κλείσιμο 100 λογαριασμών πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που διατηρούσαν στην Τράπεζα Κύπρου Λονδίνου προέβη μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. 
 
Ο λόγος που έκλεισαν οι λογαριασμοί ήταν διότι θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου στα πλαίσια του ελέγχου που διενεργούν οι εποπτικές αρχές για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η πλειοψηφία των λογαριασμών που έκλεισαν ανήκουν σε Κύπριους πολιτικούς ή άτομα που είναι πολιτικά εκτεθειμένοι. 
 
Για το θέμα τοποθετήθηκαν μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. 
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής ο Διοικητής εξέφρασε δυσφορία για τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τονίζοντας ότι δεν μπορεί να διαρρέουν απόρρητα έγγραφα στα ΜΜΕ Ορίστηκε συνεδρία για εξέταση του θέματος τις επόμενες ημερες 
 
Ο Πανίκος Δημητριάδης αναφερόμενος στις εκροές καταθέσεων από την Τράπεζα Κύπρου παραδέχθηκε ότι για 60 άτομα δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας και δεν μπορεί να γίνει για την ώρα εξακρίβωση των στοιχείων. 
 
Οι βουλευτές Ανδρέας Κυπριανού και Φειδίας Σαρίκας. ζήτησαν απόδοση ευθυνών 
 
Τέλος στη συνάντηση η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου αποκάλυψε ότι για το θέμα των τραπεζικών αξιογράφων η Γενική Εισαγγελία εξετάζει την απόδοση ποινικών ευθυνών για τα άτομα που έδιναν κατευθυντήριες γραμμές για την διάθεση τους στο ευρύ κοινό.
 
Νωριτερα

Στην αποκάλυψη ότι οι εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προέβησαν στο κλείσιμο 100 λογαριασμών πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που διατηρούσαν στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου προέβη μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Σύμφωνα με το Διοικητή ο λόγος που έκλεισαν οι λογαριασμοί ήταν διότι θεωρούνταν υψηλού κινδύνου στα πλαίσια του ελέγχου που διενεργούν για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο Πανίκος Δημητριάδης σημείωσε ακόμη ότι η πλειοψηφία των λογαριασμών που έκλεισαν ανήκουν σε Κύπριους. Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής ο Διοικητής εξέφρασε δυσφορία για τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τονίζοντας ότι δεν μπορεί να διαρρέονται απόρρητα έγγραφα στα ΜΜΕ τα οποία πλήττουν τον ανεξάρτητο θεσμό του Διοικητή. Αυτό οδήγησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη στο να ορίσει συνεδρία τις επόμενες εβδομάδες παρουσία του Διοικητή και όλων των μελών της Κεντρικής για αποκατάσταση των σχέσεων.

Ο Πανίκος Δημητριάδης αναφερόμενος στο θέμα της Alvarez and Marsall επεσήμανε ότι από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα που πραγματοποιούν οι ποινικές ανακριτές δεν μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω.
Όσον αφορά τις εκροές καταθέσεων από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Δημητριάδης παραδέχθηκε ότι για 60 άτομα δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας και δεν μπορεί να γίνει για την ώρα εξακρίβωση των στοιχείων.


Στη συνεδρία λειτουργοί της Κεντρικής έδωσαν επίσης στοιχεία για τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές όσον αφορά τα αιτήματα που ενέκρινε η Επιτροπή για εξαιρέσεις κυρίως όσον αφορά διασυνοριακές επιχειρηματικές συναλλαγές από τότε που τέθηκαν τα περιοριστικά μέτρα σε εφαρμογή. Το ποσό σύμφωνα με πληροφορίες πλησιάζει τα 7 δις.
Το παρόν τους στη συνεδρία έδωσαν και εκπρόσωποι της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας οι οποίοι για πρώτη φορά έδωσαν στοιχεία όσον αφορά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ΣΠΙ.

Όπως είπαν με τη νέα μεθοδολογία της Κεντρικής το ποσοστό φθάνει στο 45%.Έδωσαν επίσης στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν σε Δήμους τα οποία σήμερα ανέρχονται σε ¤25 εκ.

Τέλος στη συνάντηση η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου αποκάλυψε ότι για το θέμα των τραπεζικών αξιογράφων η Γενική Εισαγγελία εξετάζει την απόδοση ποινικών ευθυνών για τα άτομα που έδιναν κατευθυντήριες γραμμές για την διάθεση τους στο ευρύ κοινό.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.