Υπουργός Ενέργειας: Η Κυβέρνηση προχωρά με το τερματικό υγροποίησης

 

Όπως είπε, «η επιβεβαιωμένη πλέον ανακάλυψη από την εταιρεία Noble Energy International, σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των στόχων μας».

Μιλώντας το πρωί στο συνέδριο «Η Ανατολική Μεσόγειος Σήμερα-Ασφάλεια, Πολιτικές και Οικονομικές Δυναμικές» του Ευρωπαϊκού Κόμματος, στη Λευκωσία, ο κ. Λακκοτρύπης είπε επίσης ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη γεωφυσικές και γεωλογικές έρευνες, ενώ αναμένεται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014, οι εταιρείες Eni/Kogas και Total να προχωρήσουν στην ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων για εντοπισμό φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.

Ακολούθως, ο Υπουργός είπε ότι αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο της Κυβέρνησης
η καθιέρωση της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ως συνδετικού κρίκου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Αναφέρθηκε σε πέντε πυλώνες στους οποίους, όπως είπε, στηρίζεται η στρατηγική της Κύπρου, για βέλτιστη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και δημιουργία μονάδας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετήσει και τις γειτονικές χώρες.

Μίλησε ακόμη για την εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας σε οικονομία με βάση τη γνώση γύρω από θέματα υδρογονανθράκων και την προσέλκυση επενδύσεων μέσω της μετατροπής της Κύπρου σε κέντρο όπου θα εδρεύουν εταιρείες παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στην κυπριακή ΑΟΖ και στον θαλάσσιο χώρο των γειτονικών κρατών.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό διαμετακομιστικό κέντρο πετρελαιοειδών.

Συμπλήρωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μαζί με νέες ανακαλύψεις στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και των γειτονικών χωρών, «μπορούν να καταστήσουν την Νοτιοανατολική Μεσόγειο αξιόπιστο ενεργειακό τροφοδότη για την Ευρώπη».

Είπε ότι η εξαγωγή του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή προσφέρει ευελιξία στην επιλογή αγορών και τη δυνατότητα επεξεργασίας διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου από γειτονικές χώρες, γεγονός που θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λακκοτρύπης στην προοπτική για στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία με τα γειτονικά κράτη της περιοχής.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ένα σκέλος του οποίου αφορά στη συνεργασία σε περιβαλλοντικά θέματα και ένα άλλο στην πιθανή διασύνδεση των τριών χωρών με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο.

Το γεγονός αυτό, είπε, θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης για το νησί και θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είπε εξάλλου ότι η δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει μια τέτοια συνεργασία, αποτελεί «διαρκή επιδίωξη» για την Κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι Κυβερνήσεις των χωρών της ευρύτερης περιοχής καλούνται να δράσουν γρήγορα και τολμηρά, αξιολογώντας όλα τα πιθανά μέσα και τις διαθέσιμες επιλογές.

«Κοινή επιδίωξη θα πρέπει να είναι η πραγμάτωση του στόχου για μετασχηματισμό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε ασφαλή και αξιόπιστη ενεργειακή πηγή, επ’ ωφελεία όχι μόνο των λαών της περιοχής αλλά και της Ευρώπης», ανέφερε ο Υπουργός.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της οριοθέτησης της ΑΟΖ με τα κράτη της περιοχής, προϊόν, όπως είπε, επίμονης και συστηματικής εργασίας τριών διαδοχικών Κυβερνήσεων και είπε ότι ο θαλάσσιος χώρος της Κύπρου δεν τη χωρίζει από τους γείτονές της, αλλά αποτελεί χώρο κοινών συνόρων και συμφερόντων.

Κλείνοντας, ο κ. Λακκοτρύπης μετέφερε στους συνέδρους τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος, είπε ότι δεν κατέστη δυνατό να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.