Στη Βουλή οι τροπολογίες για το φόρο ακινήτων

 Του Χρίστου Χαραλάμπους

 

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών, το τροποποιητικό νομοσχέδιο που κάνει πράξη τη δέσμευση της Κυβέρνησης για απαλλαγή από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας των ιδιοκτητών ακινήτων αξίας μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του 1980.

Και αυτό την ώρα που το ΑΚΕΛ επιμένει στην άσκηση κριτικής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαίδης επανήλθε στο θέμα καταγγέλλοντας τόσο τη φιλοσοφία όσο και τη μορφή της φορολογίας: «Επαναλαμβάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση, ότι ο συγκεκριμένος τρόπος φορολόγησης είναι αποκλειστικής ιδιοκτησίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη και των κομμάτων που την συναποτελούν, σε μια προσπάθεια να μετακυλήσουν τα βάρη από τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων πάνω στους ώμους των λαϊκών στρωμάτων και των κατόχων πρώτης κατοικίας».

Έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα τους συντελεστές φορολόγησης που είχε προτείνει η Κυβέρνηση Χριστόφια και τους συντελεστές που ενέκρινε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Στις αντιπολιτευτικές βολές απάντησε με γραπτή δήλωση ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.

Κάνει λόγο για διεύρυνση της βάσης του αριθμού των ατόμων που φορολογούνται, ώστε η κατανομή να είναι δικαιότερη, επικρίνοντας την πρόταση της κυβέρνησης Χριστόφια η οποία είχε κατά πλειοψηφία απορριφθεί από τη Βουλή: « Και αυτό, κατ' αντίθεση με την πρόταση του ΑΚΕΛ για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τη φορολογία, η οποία θα είχε ως φυσικό συνεπακόλουθο την επιβάρυνση όλων των υπολοίπων, ανεξαρτήτως του κατά πόσο αυτοί αποτελούν βασικούς πυλώνες επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας.
Υπενθυμίζω ότι, η παρούσα Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα οικονομική κρίση, με τα δημόσια ταμεία άδεια, που άλλοι της κληροδότησαν αυτή την κατάσταση»,
δήλωσε ο Σωκράτης Χάσικος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαιώνει ξανά ότι με την ολοκλήρωση της γενικής επανεκτίμησης αξιών γης μέχρι τα μέσα του 2014, δεν πρόκειται να υπάρξει, στο μέλλον, καμία απολύτως αύξηση της φορολογίας για την ακίνητη ιδιοκτησία.

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.