Ανάβει η φλόγα στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

 Του Λούκα Φέσια

 

Στα επόμενα εικοσιτετράωρα, τοποθετούν χρονικά το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο δώδεκα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εταίροι του αμερικανικού κολοσσού Noble Energy, δηλαδή η Delek Drilling και η Avner Oil.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι δύο εταιρείες, η απόφαση για τη δοκιμή παραγωγής γεώτρησης λήφθηκε χθες, σε συνεννόηση με τους επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας.

Οι δοκιμές παραγωγής αναμένεται να διαρκέσουν για περίοδο ενός μήνα, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 64 εκατομμύρια δολάρια.

Μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ μεταδίδουν ότι η Noble εκτιμά πως οι ρυθμοί παραγωγής κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα φτάσουν ημερησίως, τα 60 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Τη δοκιμή θα διεξάγει η πλατφόρμα ENSCO 5006, η οποία βρίσκεται στο τεμάχιο Αφροδίτη από τον περασμένο Ιούνιο και εκτελεί εργασίες για τους σκοπούς της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται από κυβερνητικής πλευράς με αυξημένο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε πρώτος ανακοινώσει το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο δώδεκα, την περασμένη Τετάρτη, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στα θέματα ενέργειας το συνέδριο των αποδήμων.

Το άναμμα της φλόγας συνιστά την ένδειξη ελέγχων για την πίεση, καθώς και για την ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα του οικοπέδου Αφροδίτη.

Οι εξελίξεις θα είναι παράλληλες και στα άλλα οικόπεδα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Στα τεμάχια δύο, τρία και εννέα, για τα οποία δόθηκε άδεια ερευνών στην κοινοπραξία της ιταλικής Eni και της κορεατικής Kogas, αρχίζουν το Σεπτέμβριο σεισμικές έρευνες, και οι ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένονται το τελευταία τρίμηνο του 2014.

Στα τεμάχια δέκα και έντεκα, που έχουν δοθεί στη γαλλική Τotal, έχουν ήδη αρχίσει οι σεισμικές έρευνες, και οι ερευνητικές γεωτρήσεις τοποθετούνται για το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Η Τotal θα ερευνήσει στο τεμάχιο δέκα πρώτα για πετρέλαιο και μετά για φυσικό αέριο, διαδικασία επίσης σημαντική, καθώς τυχόν πετρελαϊκό κοίτασμα θα σημαίνει πως πετρέλαιο έχει όλη η λεκάνη της Λεβαντίνης.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.