Το ΑΚΕΛ λέει όχι στο Μνημόνιο και προτείνει έξοδο από Ευρωζώνη

 
 

Του Κυριάκου Πομηλορίδη

 

Καταψήφιση του μνημονίου, έξοδο από το Ευρώ και επιστροφή στη Λίρα, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο β’ που επεξεργάζεται και θα καταθέσει αύριο στη Βουλή το ΑΚΕΛ.

Το σχέδιο τέθηκε το πρωί στην Κεντρική επιτροπή του κόμματος, η οποία εξέτασε και τα πρωτοφανή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, δεδομένα που δημιούργησαν οι διαδοχικές αποφάσεις του EUROGROUP για κούρεμα των καταθέσεων στις 15 και 25 Μαρτίου.

Η λύση αυτή σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή, η οποία μπορεί να δώσει προοπτική στην κυπριακή οικονομία και να απαλλάξει την Κύπρο από πολιτικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, που επηρεάζουν ευρύτερα θέματα, όπως και το Κυπριακό και το φυσικό αέριο.

Το ΑΚΕΛ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο επί των μέτρων που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αφού προηγουμένως τα αναλυθούν από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Εκπρόσωπος: Πολιτικές περιπλοκές και οικονομικές επιπτώσεις από έξοδο από ευρώ 

Πέραν των δραματικών πολιτικών περιπλοκών που ευνόητα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι θα προκύψουν από έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη, ταυτόχρονα υπάρχουν και συγκεκριμένες οικονομικές αρχές και απόψεις, τις οποίες ο κάθε καλόπιστος συνομιλητής πρέπει να λάβει πολύ καλά υπόψη, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε γραπτή δήλωσή του σε σχέση με την ανακοίνωση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την πρόταση της για την οικονομία, ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει ότι μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί για άμεση συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο, εντούτοις προβαίνει σε επισημάνσεις που αφορούν στις επιπτώσεις.

Πρώτον, αναφέρει ο Εκπρόσωπος, για τις μικρές οικονομίες και μη εξαγωγικού χαρακτήρα, όπως η κυπριακή η οποιαδήποτε υποτίμηση του νομίσματος είναι κοινώς παραδεκτό ότι δεν προσφέρει ουσιαστικά αυτά που αναμένει κανείς από μια υποτίμηση νομίσματος σε χώρα εντελώς διαφορετικού οικονομικού προσανατολισμού από ό,τι η δική μας.

Αυτός, εξάλλου, προσθέτει, ήταν και ο λόγος που ουσιαστικά η Κυπριακή Δημοκρατία όταν είχε νόμισμα την κυπριακή λίρα δεν προέβη ποτέ σε υποτίμηση εκτός της συγκεκριμένη περίοδο της δεκαετίας του `70 όταν η κυπριακή λίρα ήταν συνδεδεμένη με τη στερλίνα και η υποτίμηση επεβλήθη εξ ανάγκης.

Δεύτερο, συνεχίζει ο κ. Στυλιανίδης, υπό τις σημερινές περιστάσεις, ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ και υιοθέτηση ενός εξ αντικειμένου πιο ανίσχυρου νομίσματος θα δημιουργούσε ακόμη χειρότερα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αναπόφευκτα αυτό, σημειώνει, θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες εκροές κεφαλαίων τη στιγμή που η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα είναι το βασικό ζητούμενο.

"Τρίτον, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα συνεπάγεται άμεση μείωση της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων των πολιτών. Η δε αναμενόμενη εκτόξευση του πληθωρισμού θα διαβρώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Ταυτόχρονα, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα συνεπάγεται ανάλογη μείωση και στην αγοραστική αξία του συνόλου των καταθέσεων συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων καταθέσεων", συμπληρώνει.

Επίσης, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το κόστος των εισαγωγών θα εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα ακόμη και έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης.

Επειδή κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν την  εσφαλμένη εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη χωρίς να σημαίνει αυτόματα έξοδο και από την ΕΕ, καταλήγει στην γραπτή δήλωση του ο κ. Στυλιανίδης, τονίζουμε ότι αυτό δημιουργεί πολιτικό και νομικό κίνδυνο εκδίωξης της Κύπρου από την ΕΕ.

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...