Κάθε κατηγορία για ευθύνες απορρίπτει ο Διοικητής

«Δεν μπορώ να πω αν θα περάσουν επτά ή 14 ημέρες για τη λήξη των ελέγχων κεφαλαίων. Πρέπει να τους άρουμε σταδιακά», δηλώνει ο κ. Δημητριάδης. Επιπρόσθετα εκτιμά πως όταν οι καταθέτες συνειδητοποιήσουν πόσο καλά κεφαλαιοποιημένες είναι οι τράπεζες, δεν θα υπάρχει λόγος να υπάρξει φυγή κεφαλαίων. Όπως ανέφερε, το σχέδιο διάσωσης θα καταστήσει την Τράπεζα Κύπρου «μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες του κόσμου».

Κληθείς να σχολιάσει το πάγωμα του 22,5% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, επιπλέον της ανταλλαγής του 37,5% των καταθέσεων με μετοχές, ο κ. Δημητριάδης λέει ότι τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν ένα πολύ ουσιαστικό μαξιλαράκι. «Αναμένω ότι [το μαξιλαράκι αυτό] θα χρειαστεί. [Το 22,5%] είναι ένας αριθμός που συμφωνήθηκε με την τρόικα, ο οποίος καθησύχασε όλους τους εμπλεκομένους πως δεν θα χρειαστεί τίποτα παραπάνω. Τα χρήματα θα διατηρηθούν παγωμένα μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού που μεταφέρονται από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου», εξηγεί ο Πανίκος Δημητριάδης. Παραδέχεται ότι οι απώλειες και οι ανάγκες που προκύπτουν στις κυπριακές τράπεζες μπορεί να είναι μεγαλύτερες από τις προβλέψεις του χειρότερου σεναρίου στους υπολογισμούς της Pimco.

Όσον αφορά τις επικρίσεις κατά του ιδίου, ο κ. Δημητριάδης σχολιάζει ότι πολύς κόσμος και πολιτικοί είναι συγχυσμένοι σχετικά με το ποιος έκανε τι. «Αυτό που κάναμε [ως Κεντρική Τράπεζα] ήταν να εφαρμόσουμε, με πολύ εύτακτο τρόπο, όσα είχαν συμφωνηθεί με το Eurogroup. Δεν πήραμε μέρος σε εκείνη την απόφαση. Ήταν πολιτική απόφαση. Υποθέτω πως όταν ο κόσμος συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη θα καταλάβουν ότι η Κεντρική Τράπεζα έπαιξε καίριο ρόλο στη σταθεροποίηση της κατάστασης», συμπληρώνει.

Προσθέτει ότι έχει μία «εξαιρετική» σχέση με τον Υπουργό Οικονομικών και μια «καλή» σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι κληρονόμησε έναν τραπεζικό τομέα που είχε πέσει θύμα «αχρείαστης και σε ορισμένες περιπτώσεις ριψοκίνδυνης» επέκτασης. Σημειώνει ότι είχε προτρέψει την κυβέρνηση να καταθέσει αίτηση στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και ότι είχε με συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις επισημάνει την άμεση ανάγκη συμφωνίας με την τρόικα.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...