Αυξημένη αυστηρότητα ζήτησε ο Πρόεδρος από την Ερευνητική Επιτροπή

 

*Το ρεπορτάζ είναι της Στέλλας Κόκκινου-Γεωργιάδου
 
Να δώσει προτεραιότητα, και μάλιστα με αυξημένη αυστηρότητα, στην εξέταση όσων καταλογίζουν στον ίδιο, αναφορικά με τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από την τριμελή ερευνητική επιτροπή που ορκίστηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο, και είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία του τόπου. 
 
Η επιτροπή αποτελείται από τον Γεώργιο Πική πρόεδρο και μέλη τους Παναγιώτη Καλλή και Γιαννάκη Κωνσταντινίδη. 
Ο Πρόεδρος τους κάλεσε να αποστέλλουν στον Γενικό Εισαγγελέα όλες τις πληροφορίες όταν διαπιστώνουν τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων έτσι ώστε παράλληλα με τη δική τους εργασία να αρχίσει και η ποινική έρευνα. 
 
Εκ μέρους της Ερευνητικής, προέβη σε αντιφώνηση ο πρόεδρος της Γεώργιος Πικής. 
 
Αμέσως μετά τα μέλη της ερευνητικής μετέβηκαν στο συνεδριακό κέντρο, όπου έχει στηθεί το στρατηγείο τους. 
Η αίθουσα που τους παραχωρήθηκε δίνει τη δυνατότητα λήψης καταθέσεων αλλά και παρακολούθησης της διαδικασίας από το κοινό. 
Ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου διαμήνυσε ότι η ερευνητική επιτροπή θα προβεί σε πλήρη διερεύνηση χωρίς προσκόμματα και παρεμβολές.
 
Η ερευνητική θα διεξάγει και δημόσιες ακροάσεις, στον κατάλογο όσων θα καλέσει ενώπιόν της περιλαμβάνονται άτομα από το εξωτερικό και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι του κράτους, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανατόνισε ότι διορίστηκε ερευνητική επιτροπή και όχι ποινικοί ανακριτές, γιατί θα διερευνηθούν και πολιτικές και αστικές ευθύνες.

 

Νωρίτερα.

Στο χώρο όπου θα εγκατασταθεί η ερευνητική επιτροπή για την οικονομική καταστροφή που υπέστη η Κύπρος βρίσκονται από σήμερα ο Πρόεδρος Γεώργιος Πικής και τα μέλη Γιαννάκης Κωνσταντινίδης και Παναγιώτης Καλλής οι οποίοι ανέλαβαν και επίσημα τα καθήκοντα τους.

Ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής για τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική κρίση είναι το ελάχιστο που οφείλει το κράτος προς του πολίτες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας στην ορκομωσία της τριμελούς επιτροπής, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι τις συνέπειες της κρίσης, οι οποίες οφείλονται σε εξωγενείς αλλά και εσωγενείς παράγοντες καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Με αφορμή τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν για πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος για μετακίνηση κεφαλαίων τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επεκτείνουν κατά προτεραιότητα τις έρευνες στο δικηγορικό του γραφείο.

Την Επιτροπή απαρτίζουν οι Γεώργιος Πικής, Γιαννάκης Κωνσταντινίδης και Παναγιώτης Καλλής. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής ανέφερε θα εκτελέσουν το καθήκον τους στο ακέραιο.

Στην τελετή της ορκωμοσίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, παρέστη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...