Σε κανονικούς ρυθμούς σήμερα Τράπεζες και Συνεργατικά(videos)

 

 

 

Ομαλή και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η δεύτερη ημέρα συναλλαγών  στις τράπεζες της Κύπρου, οι οποίες επαναλειτούργησαν χθες,  μετά από 14 μέρες.

Επίσης, χωρίς προβλήματα εξακολουθούν να λειτουργούν και οι Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ATM) των τραπεζών. 

Οι εργασίες των τραπεζικών ιδρυμάτων επανήλθαν σήμερα στο σύνηθες ωράριο τους, ενώ τα ταμεία θα εξυπηρετούν κανονικά τον κόσμο μέχρι τις 13:30.

Από το πρωί παρατηρούνται μικρές ουρές αναμονής, ιδιαίτερα σε υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας, αφού οι πελάτες λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος, που οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές, προσέρχονται να διεκπεραιώσουν συσσωρευμένες τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, με το πέρασμα της ώρας, η κίνηση στα καταστήματα των τραπεζών φαίνεται να επανέρχεται στα συνηθισμένα επίπεδα.

Μέχρι στιγμής οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας επέδειξαν ψυχραιμία και σε καμιά περίπτωση δεν παρατηρήθηκε φαινόμενο αυξημένων αναλήψεων από καταθετικούς λογαριασμούς.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία συνεχίζει από χθες να είναι σε ετοιμότητα, ενώ στους δρόμους παρατηρείται αύξηση των αστυνομικών περιπολιών, για την αντιμετώπιση πιθανών επεισοδίων από πολίτες.

 

Αύριο Σάββατο τα Συνεργατικά θα λειτουργήσουν επίσης στις κανονικές ώρες που λειτουργούσαν πάντα. 

Αν κριθεί αναγκαίο, οι Τράπεζες δυνατόν να λειτουργήσουν και το Σάββατο. Το ενδεχόμενο θα απασχολήσει σήμερα την Κεντρική Τράπεζα.

Χθες οι Κύπριοι, άφησαν άναυδη την Ευρώπη με την ψυχραιμία που επέδειξαν κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των Τραπεζών:  

 

Της Μαρίνας Χατζηκώστα

 

Μαθήματα πατριωτισμού και ψυχραιμίας έδωσαν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι πήγαν στις τράπεζες μετά από 13 μέρες.

Περίμεναν υπομονετικά έξω από τα κατά τόπους καταστήματα, ανταποκρινόμενοι σε κάθε περίπτωση με τους περιοριστικούς κανονισμούς

Καταστήματα τραπεζών και Συνεργατικών ιδρυμάτων άνοιξαν τις πόρτες του για το κοινό στις 12 το μεσημέρι .

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι δεν ήρθαν αντιμέτωποι με δυσαρεστημένους πελάτες, αλλά με συνετούς πολίτες οι οποίοι , μάλιστα έστειλαν και μηνύματα αισιοδοξίας .

Από τις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας τους, τα περισσότερα καταστήματα είχαν εξυπηρετήσει το κοινό, με τους πελάτες να λιγοστεύουν συνεχώς.

Την ωριμότητα του Κυπριακού Λαού σχολίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.

Τους Κύπριους πολίτες συνεχάρη και ο Γενικός Διευθυντής Συνεργατισμού, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, ο οποίος μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο του Αντέννα, έδωσε απαντήσεις και σχετικά με τα εγγεκριμένα δάνεια, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξυπηρετηθεί τα εμβάσματα στους λογαριασμούς των πελατών, ενώ ξεκαθάρισε πως το Σάββατο τα συνεργατικά θα λειτουργήσουν κανονικά.

Για την ηρεμία, την κατανόηση και την στήριξη των πολιτών, οι διοικήσεις όλων των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο έστειλαν τις ευχαριστίες τους προς το κοινό.

Στο ακόλουθο βίντεο, τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την επαναλειτουργία των Τραπεζών σήμερα:

 

 Νωρίτερα: 

 Επαναλειτουργούν σήμερα, κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου για διεκπεραίωση των τραπεζικών εργασιών.

Οι τράπεζες εξυπηρετούν  το κοινό από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 18:00 το απόγευμα, ενώ από αύριο θα επανέλθουν στο σύνηθες ωράριο λειτουργίας τους.

Οι τράπεζες λειτούργησαν για τελευταία φορά την Παρασκευή 15 Μαρτίου οπόταν και λήφθηκε η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

Ουσιαστικά μέχρι και σήμερα, οι Τράπεζες μετρούσαν 12 εργάσιμες μέρες κλειστές. 

Με προβλήματα στην αποδοχή επιταγών άνοιξαν οι τράπεζες

Παρουσιάζονται κάποια προβλήματα όσον αφορά την αποδοχή επιταγών για εμπορικές συναλλαγές που το διάταγμα τους επιτρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, ανέφερε, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου και πρόσθεσε ότι θα δουν πως θα επιλυθούν τα προβλήματα.

Ερωτηθείς αν οι κάρτες της Λαϊκής Τράπεζας λειτουργούν κανονικά, ο κ. Δημητρίου είπε πως θεωρούν ότι οι κάρτες λειτουργούν κανονικά.  «Οι κάρτες της Λαϊκής ισχύουν κανονικά, όπως ισχύουν και οι άλλες κάρτες», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν ισχύουν περιορισμοί όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες φτάνει να υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο.

«Οι περιορισμοί που έχουν μπει είναι όσον αφορά την απόσυρση μετρητών που υπάρχει ο περιορισμός των 300 ευρώ ημερησίως», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το διάταγμα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι το διάταγμα θα παρακολουθείται σε καθημερινή βάση για να βλέπουν και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν και για να δουν πως θα τα επιλύσουν.

«Και αν χρειαστεί θα γίνεται και αναθεώρηση του διατάγματος καθημερινά σχεδόν. Θα περιμένουμε να ανοίξουν οι τράπεζες για να δούμε αν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν κάποιες πρόνοιες του διατάγματος. Ήδη παρουσιάζονται κάποια προβλήματα όσον αφορά την αποδοχή επιταγών για εμπορικές συναλλαγές που το διάταγμα τους επιτρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Και θα δούμε πως θα επιλυθούν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι θα παρακολουθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

«Από το πρωί είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις με διάφορους και με τις Τράπεζες και με την Κυβέρνηση και με διάφορους εμπλεκόμενους και επηρεαζόμενους και καταγράφουμε τα διάφορα προβλήματα. Υπομονή και ψυχραιμία και λογική. Με ψυχραιμία θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα», κατέληξε.

Για την εικόνα που παρουσίαζαν οι τράπεζες πριν και κατά τη διάρκεια του ανοίγματός τους, ενημέρωσε η Μαρίνα Χατζηκώστα στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Δείτε σχετικά:

 

Ο Πρόεδρος ευχαριστεί το λαό για την ωριμότητα του στο άνοιγμα των τραπεζών 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει «θερμές ευχαριστίες και τη βαθύτατη εκτίμησή του προς τον κυπριακό λαό για την ωριμότητα και το υψηλό πνεύμα ευθύνης που έχει επιδείξει σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας, αλλά και για την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου».

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «η στάση ωριμότητας και υπευθυνότητας που ο λαός μας έχει επιδείξει σήμερα, προσερχόμενος στα υποκαταστήματα των τραπεζών, εκπέμπουν σε όλους ένα καθαρό μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για το μέλλον και προκαλούν την αίσθηση διεθνώς σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον τόπο μας τις τελευταίες μέρες».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «με τη στάση του ο λαός μας αποδεικνύει ότι, όχι μόνο θέλουμε αλλά και μπορούμε και θα πετύχουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας και θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί κι αυτό πείθει η στάση ευθύνης του κυπριακού λαού, τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαριστεί για ακόμα μια φορά».

 

Τράπεζα Κύπρου: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για εξυπηρέτηση του κοινού 

Η Τράπεζα Κύπρου διαβεβαιώνει το κοινό ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξυπηρέτηση των πελατών της τράπεζας που θα προσέλθουν στα υποκαταστήματα της, ενόψει της σημερινής επαναλειτουργίας τους.

"Το προσωπικό της Τράπεζας έχει ενημερωθεί για τα προσωρινά μέτρα που αφορούν στις τραπεζικές συναλλαγές, ώστε με τη σειρά του να παρέχει πληροφόρηση στους πελάτες", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η Τράπεζα Κύπρου, προσθέτοντας ότι "η ανάληψη μετρητών μέχρι €300 ημερησίως ανά άτομο θα μπορεί να γίνεται τόσο από τα ταμεία όσο και από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές".

Η Τράπεζα διαβεβαιώνει ότι το προσωπικό της, "με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πελατών της", προσθέτοντας ότι η αποτελεσματική συνεργασία όλων θα συμβάλλει στη γρήγορη αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι αναλυτική ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπάρχει διαθέσιμη στην είσοδο κάθε υποκαταστήματος, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bankofcyprus.com.cy.

Άνοιξε στις 12:25 το κεντρικό κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας 

Άνοιξε, στις 12:25 αντί στις 12:00, κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, αλλά μέσα σε τάξη και ομαλότητα, το κεντρικό κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στην Λεμεσό.

Εντός του καταστήματος, επιτρέπεται  η είσοδος κατά ομάδες των τριών μέχρι πέντε ατόμων.

Έξω από κεντρικό κατάστημα της Λαϊκής βρίσκονται όπως ήταν αναμενόμενο, δεκάδες πολίτες, οι οποίοι αναμένουν να μπουν στο κατάστημα και να εξυπηρετηθούν. Το κατάστημα δεν άνοιξε στις 12:00, λόγω κάποιου μικρού τεχνικού προβλήματος, όπως αναφέρθηκε στους πολίτες.

  Η Ελληνική Τράπεζα επαναλειτουργεί στην Κύπρο

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοινώνει την επαναλειτουργία των τραπεζικών της εργασιών στη Κύπρο από την 28η  Μαρτίου και «διαβεβαιώνει ότι με σύνεση και υψηλό αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στα νοικοκυριά, στον επιχειρηματικό κόσμο, στους φίλους, πελάτες και υποστηρικτές της αλλά και στον κόσμο της Κύπρου γενικότερα, στηρίζοντας με όλες της τις δυνάμεις την κυπριακή οικονομία και τον τόπο μας στη δύσκολη τούτη ώρα».

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι «η Διοίκηση και η Διεύθυνση της Τράπεζας έχουν προβεί στην απαιτούμενη προετοιμασία και έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε η Ελληνική Τράπεζα να είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά».

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η Διοίκηση και Διεύθυνση της Τράπεζας, μελετούν σε συνεχή βάση τρόπους και μέτρα μέσω των οποίων θα μπορούσε η Τράπεζα να συμβάλει ώστε να επαναφερθεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου».

Διάταγμα ΥΠΟΙΚ για περιοριστικά μέτρα 

Στα 300 ευρώ καθορίζεται το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επιτρέπονται μέσω των περιοριστικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, υπό τον τίτλο, «ο περί της Επιβολής Προσωρινών Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές Νόμος του 2013, Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5».

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, ανεξαρτήτως του νομίσματος, σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ισχύει για χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών, το οποίο αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. 

Λόγοι έκδοσης του διατάγματος, είναι η έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και ο σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην αστάθεια του χρηματοοικονομικού συστήματος και να έχουν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας και επεδιή υπό τις συνθήκες αυτές δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους διασφάλισης της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικότερα, με το διάταγμα απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών - επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό - και απαγορεύεται η κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός από πληρωμή για εμπορική συναλλαγή με προσκόμιση δικαιολογητικών, αλλά και πάλι με περιορισμούς, εκτός από πληρωμή μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ημερησίως ανά λογαριασμό. Για μεγαλύτερα ποσά απαιτούνται εγκρίσεις. Για πληρωμή μισθών υπαλλήλων απαιτείται η παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

Επιτρέπονται πληρωμές έξοδα συντήρησης μέχρι 5.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στην αλλοδαπή και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη Δημοκρατία με την παρουσίαση σχετικών αποδεικτικών εγγράφων - νοείται ότι όλες οι πληρωμές θα γίνονται στο δικαιούχο.

Επιτρέπονται επίσης πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Απαγορεύονται επίσης ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της, η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέρα του ποσού των 1.000 ευρώ ή του ισόποσού σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Ο διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων μεριμνά για την υλοποίηση του μέτρου αυτού.

Επίσης, απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να εκτελεί πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το διάταγμα, χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα στο παρόν διάταγμα περιοριστικά μέτρα..

Των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται οι πληρωμές που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή, η Δημοκρατία και η Κεντρική Τράπεζα.

 Σε επιφυλακή η Αστυνομία για το άνοιγμα των τραπεζών 

Σε επιφυλακή βρίσκεται από το πρωί η κυπριακή Αστυνομία, για το άνοιγμα των τραπεζών.

Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης ανέφερε πως η Αστυνομία είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει πιθανά επεισόδια, που μπορεί να προκληθούν από αγανακτισμένους πολίτες, λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει κάνει όλες τις ενέργειες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Κάλεσε το κοινό όπως επιδείξει ψυχραιμία και λαμβάνει μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα, που πρόκειται να πάρει από τις τράπεζες.

Επίσης, καλεί το κοινό αν θέλει να ενημερώσει την Αστυνομία για οτιδήποτε να καλέσει αμέσως τη «Γραμμή του πολίτη».

Νωρίτερα: 
Ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, βρίσκεται από το πρωί στην Κεντρική Τράπεζα, μαζί με την αντιπροσωπεία της Τρόικα.

Επί τάπητος, εκτός από τα θέματα της διοίκησης των τραπεζών, τέθηκαν και τα διατάγματα που απαιτείται να εκδοθούν, σε σχέση με την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Όλες οι πληροφορίες στο βίντεο, με πλήρη ενημέρωση από τον οικονομικό συντάκτη του ΑΝΤ1, Κυριάκο Κυριακίδη. 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.