Ενεργειακή κρίση: Εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου μπρεντ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην πιο ψηλή τιμή εδώ και ένα μήνα

Εφιάλτης δίχως τέλος. Νέα άνοδο κατέγραψε σήμερα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ. Ξεφεύγοντας από τα 115 με 118 δολάρια το βαρέλι που κινείτο σταθερά το τελευταίο διάστημα, σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ, ξεπέρασε τα 122 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή από τις 9 Μαρτίου. Την πρώτη εβδομάδα μάλιστα του Ιουνίου, το Μπρεντ αυξήθηκε 16,7%.

Ο λόγος σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η περιορισμένη προσφορά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του Covid 19 στην Κίνα, αλλά και η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι» η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, προειδοποίησε πως αν οι αυξήσεις των καυσίμων στη διεθνή αγορά συνεχιστούν, τότε έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Και παρά τη μικρή μείωση στους λογαριασμούς τον Ιούνιο, που βεβαίως οφείλεται στην παράταση της μείωση του ΦΠΑ, από την κυβέρνηση.

«Οι τιμές δυστυχώς σημειώνουν αυξήσεις και αν συνεχίσουν αυτές οι εξαιρετικά ακραίες συνθήκες που διαμορφώνουν τις διεθνείς τιμές των καυσίμων, είναι αναμενόμενο και δεδομένο ότι θα υπάρξει η ανάλογη προσαρμογή στις τιμές του ηλεκτρισμού», σημείωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ.

Πάταξη της ακρίβειας ζητούν οι συντεχνίες της ΑΗΚ

Την παρέμβαση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας για τη λήψη μέτρων για μετριασμό των επιπτώσεων από την ακρίβεια του ρεύματος, ζητούν οι συντεχνίες των εργαζομένων στην Αρχή Ηλεκτρισμού.

Με επιστολή ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, καλούν τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, να παρέμβει άμεσα για τις υψηλές τιμές που παρατηρούνται στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και κάνουν λόγο για λάθη και παραλήψεις.

«Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε το Υπουργείο Οικονομικών, όπως δώσει έμφαση και επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, που καλείται να καταβάλει ο Κύπριος καταναλωτής, όπως τούτο προκύπτει από τα έργα ή τις παραλείψεις, τόσο του Προέδρου της ΡΑΕΚ, όσο και του Αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας», τονίζεται στην επιστολή.

Παράλληλα, με δύο επιστολές προς την Υπουργό Ενέργειας και με αφορμή τις προσπάθειες κι άλλων κρατών να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τέσσερις συντεχνίες την καλούν το να αποταθεί στην Ευρωπαική Επιτροπή και να ζητήσει απαλλαγή από το βαρύτατο κόστος των ρύπων.

«Έχουμε την γνώμη πως... το Υπουργείο σας, συνεπικουρούμενο από το Υπουργείο Γεωργίας και την ΡΑΕΚ, θα πρέπει να καταφύγει αμέσως στην ΕΕ, για να αιτηθεί και να απαλλάξει προσωρινά τον κύπριο καταναλωτή από το βαρύτατο κόστος των ρύπων που επωμίζεται, ιδιαίτερα από την αναγκαία παράταση λειτουργίας του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας», επισημαίνεται στις επιστολές.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...