«Φωτιά» θα πάρουν οι τιμές στα καύσιμα την ερχόμενη εβδομάδα

Αλυσιδωτές αυξήσεις καταγράφονται κάθε βδομάδα στις τιμές των καυσίμων

Εφιάλτης χωρίς τέλος οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Μέρα με τη μέρα φλερτάρουν όλο και περισσότερο με τα δύο ευρώ το λίτρο, ποσό το οποίο φαίνεται να αγγίζουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Οι αυξήσεις, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πρατηριούχων, θα εφαρμόζονται σχεδόν ανά εβδομάδα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να καταγραφεί νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

«Όσον αφορά την διεθνή τιμή η οποία ελέγχεται και τα κόστη των εισαγωγών, τα οποία ελέγχονται όπως επίσης και οι συναλλαγματικές διαφορές, οι οποίες ισχύουν αυτή τη στιγμή και όλες οι άλλες οι διαφορές που επηρεάζουν δικαιολογημένα την τιμή των καυσίμων», είπε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή που αφορούν την περίοδο του Μαΐου, οι τιμές των καυσίμων ανά λίτρο στην Κύπρο, ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, στις 23 του Μαΐου, ο μέσος όρος της τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ανά λίτρο στην Κύπρο ήταν 1 ευρώ και 67 σεντ ενώ η αντίστοιχη τιμή στην Ευρώπη ήταν 1 ευρώ και 98 σεντ. Όσο για το πετρέλαιο κίνησης, διαφορά ήταν μικρότερη των 5 σεντ ανά λίτρο.

«Η μειωμένη φορολογία είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο δεν έχουν εφαρμόσει πολλές χώρες, εξ’ ου και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουμε ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από ότι στην Κύπρο», τόνισε η Υπουργός Ενέργειας.

Μελετώντας τους πίνακες που δημοσιεύει εβδομαδιαίως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, φαίνεται πως υπήρξε κλιμακωτή αύξηση στις τιμές πώλησης των καυσίμων, τόσο προ όσο και μετά φόρων.

Συγκεκριμένα, η μέση λιανική τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, στις 9 Μαΐου ήταν χωρίς φόρους 94 σεντ το λίτρο και με φόρους 1,56 ευρώ, στις 16/5 χωρίς φόρους, 97 σεντ το λίτρο και με φόρους 1,60 ευρώ και στις 23/5 ήταν χωρίς φόρους 1,03 ευρώ το λίτρο και με φόρους 1,67 ευρώ.

Όσο για το πετρέλαιο κίνησης, στις 9 Μαΐου ήταν χωρίς φόρους 1,15 ευρώ το λίτρο και με φόρους 1,77 ευρώ. Στις 16 Μαΐου χωρίς φόρους, 1,17 ευρώ το λίτρο και με φόρους 1,80 ευρώ και στις 23 Μαΐου ήταν χωρίς φόρους 1,18 ευρώ το λίτρο και με φόρους 1,81 ευρώ.


Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...