Στο 9,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Μάιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Περί το 2% προβλέπει το ΔΝΤ την ανάπτυξη για την Κύπρο το 2022

Ανάπτυξη της τάξης του 2% για το 2022, προβλέπει για την Κύπρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνυπολογίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου και την μερική ανάκαμψη των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Στην ανακοίνωσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνει ότι «η ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί από τις επενδυτικές δαπάνες στο πλαίσιο του Κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα βελτιώσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους παρέμεινε μεν υψηλός, μειώθηκε ωστόσο στο 104%, ενώ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης και παρατεταμένης διάρκειας του πολέμου και των κυρώσεων, του πληθωρισμού και πιο σοβαρών εστιών του κορωνοϊού.

Υπογραμμίζοντας παράλληλα και την σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας μεσοπρόθεσμα.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σοβαρότητα και ορθολογισμό μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας της, το σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Δίνοντας λύσεις με στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση με την ίδια επιτυχία που αντιμετωπίστηκαν οι προηγούμενες κρίσεις του 2013 και της πανδημίας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την σταθερή πορεία της χώρας για να αποκομίσουμε πολιτικά κέρδη», είπε ο Μάριος Πελεκάνος.  

Νέα εκτόξευση

Στο 9,1% εκτινάχθηκε εν τω μεταξύ ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Μάιο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε αγγίξει το 8,8%, με τις προβλέψεις των ειδικών για την συνέχεια, να είναι δυσοίωνες.

«Τόσο η φύση, όσο και η δομή και το ύψος των πληθωριστικών πιέσεων που ενυπάρχουν σήμερα, δυστυχώς προμηνύουν συνέχεια των αυξήσεων για μια παρατεταμένη περίοδο. Εμπειρικά σε αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού δεν είναι εύκολο κάποιος να εκτιμήσει την αποπληθωριστική διαδικασία σε λιγότερο από 12 μήνες. Άρα έχουμε ακόμη δυστυχώς μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες επειδή τα είδη πρώτης ανάγκης είναι αυτά τα οποία θα βρίσκονται σχεδόν στην κορυφή», σημείωσε ο οικονομολόγος, Στέλιος Πλατής.  

Οι μεγαλύτερες μεταβολές συγκριτικά με τον Μάιο του 2021, καταγράφηκαν στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 40,9%, στα πετρελαιοειδή με ποσοστό 37% και στα γεωργικά προϊόντα με 10,9%.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...