Τιμή ρεύματος: Προτάσεις επιστημόνων ΑΗΚ για ρυθμίσεις με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΣΕΠΑΗΚ προειδοποιεί πως η εφαρμογή του μοντέλου ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας θα οδηγήσει στην Κύπρο σε νέες αυξήσεις την τιμή του ρεύματος

Αλλαγές στο μοντέλο και τις παραμέτρους που συνθέτουν τον μηχανισμό υπολογισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, προτείνει το επιστημονικό προσωπικό της ΑΗΚ, προκειμένου να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί που έχουν ξετινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης των παραγωγών ενέργειας, κυρίως για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η ΣΕΠΑΗΚ προτείνει η αποζημίωση να μην είναι η τιμή της ακριβότερης μονάδας, που σήμερα είναι στα 19 σεντ, αλλά να βασίζεται στο μεταβλητό κόστος συν κάποιο εύλογο κέρδος, που θα μεταβάλλεται με βάση τις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

«Εμείς λέμε ότι, ναι πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις ούτως ώστε, να μην υπάρχουν υπερκέρδη», εξήγησε ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ, Σώτος Σάββα. 

Στην μακροσκελή ανακοίνωση της, η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ), προειδοποιεί μάλιστα, πως η εφαρμογή από τον Ιούλιο και από την Κύπρο, του μοντέλου ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες, θα δημιουργήσει συνθήκες στρέβλωσης και θα οδηγήσει στο άμεσο μέλλον σε νέες αυξήσεις την τιμή του ρεύματος, και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα, στην αλλαγή προνοιών του μηχανισμού.

«Πρόσφατα συζητήθηκε σε επίπεδο αρχηγών κρατών στην ΕΕ, όπου πήραν εξαίρεση η Πορτογαλία και η Ισπανία, επειδή έχουν μικρές, χαλαρές διασυνδέσεις με τα συστήματα των χωρών που είναι γειτονικές. 4.57- 5.03 Άρα θεωρούνται εν μέρει και εκείνα, απομονωμένα, όπως είμαστε εμείς, πλήρως απομονωμένο σύστημα», τόνισε ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αναμένεται να συνεχιστεί επί μακρόν ακόμη, η επιδότηση από το κράτος στους λογαριασμούς ρεύματος. Ήδη όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν την εξαίρεση τους από τις δημοσιονομικές ρήτρες, καθώς η τιμή του ηλεκτρικού θα εξακολουθήσει να καίει για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο.

«Παρακολουθώντας τις προβλέψεις, με βάση τις τιμές στις διεθνείς αγορές, δεν αναμένεται να σημειωθεί μείωση στις ενεργειακές αγορές, πριν τον Μάρτιο του 2023. Βέβαια με την εμπόλεμη κατάσταση που έχουμε τώρα στην Ουκρανία, επικρατεί μια αστάθεια, μια αβεβαιότητα», τόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Πέραν της σίγουρης επέκτασης των μειώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, η ΟΕΒ προτείνει στην κυβέρνηση, μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, για την ελάφρυνση των εκατοντάδων οδηγών οχημάτων από τις τσουχτερές τιμές.

«Επειδή αυξάνεται η τιμή των καυσίμων, το επιβαλλόμενο ποσοστό του ΦΠΑ αποδίδει, μη προϋπολογισμένα έσοδα για το κράτος. Εκεί θα μπορούσε μέσα σε μια λογική επιστροφής ανταπόδοσης προς τον καταναλωτή, να μειωθεί το ΦΠΑ για ένα διάστημα, που θα το επιτρέπουν τα αυξημένα έσοδα», είπε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντώνιου.

Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι καταναλωτές, αποτυπώνεται και στην αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που ζητούν να πληρώσουν με δόσεις τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...