Νέα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις για στήριξη επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων

Δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις λήφθηκαν για στήριξη επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, που επλήγησαν κυρίως από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση πρόσφατα για περιορισμό της πανδημίας.

Η εφάπαξ οικονομική στήριξη, αφορά, στα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση τον Δεκέμβρη, και είχαν αρνητικές συνέπειες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 300 περίπου επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους. Συγκεκριμένα η στήριξη θα δοθεί σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, δισκοθήκες, χώρους εκδηλώσεων (βαφτίσια, γάμους, δεξιώσεις), διοργανωτές συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, θέατρα, κινηματογράφους, καλλιτεχνικά πρακτορεία, πρακτορεία στοιχημάτων, δραστηριότητες μουσικών και καλλιτεχνών (τραγουδιστές, χορευτές κ.λ.π.).

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, η φόρμουλα που θα ακολουθηθεί για καθορισμό του ύψους της απευθείας στήριξης, θα λαμβάνει υπόψη τον κύκλο εργασιών.

«Η κρατική χορηγία θα είναι αφορολόγητη και δεν θα συμψηφίζεται με οποιαδήποτε άλλα οφέλη. Θα είναι αυτόματη και δεν θα χρειαστεί να γίνουν οι οποιεσδήποτε αιτήσεις», εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών.

Το δεύτερο μέτρο, αφορά φορολογικές διευκολύνσεις ως μέτρο τόνωσης της ρευστότητας, τόσο στις προηγούμενες κατηγορίες επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, όσο και σε άλλες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων οι χώροι εστίασης, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα catering, τα καφενεία, τα μπαρ, οι μπυραρίες και οι καφετέριες.

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε αναστολή της επιβολής, πρόσθετου φόρου και τόκου, για την Φορολογική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και παράταση μέχρι τις 10/4/2022, σε τρεις ισόποσες δόσεις.

«Έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση, ότι είμαστε ευέλικτοι, ότι ανασκοπούμε τα δεδομένα. Ανακάμπτει μεν, η οικονομία, αλλά αυτά τα περιοριστικά μέτρα τα οποία είχαν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα, θεωρώ ότι έχουν πλήξει κάποιες επιχειρήσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Άλλες 800 επιχειρήσεις ειδικά στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας, που στην πλειοψηφία τους, αφορούν χώρους εστίασης, στηρίζονται μέχρι τον Μάρτιο με το πρόγραμμα του υπουργείου εργασίας που αφορά τη μερική ή ολική αναστολή εργασιών, κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.