Αύριο η έκτακτη Ολομέλεια για αναπομπή του νόμου για μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών παρόντων του αρμόδιου Υπουργού και του Γενικού Εισαγγελέα

Παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει αύριο στις 10 το πρωί σε έκτακτη συνεδρία τους λόγους αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του νόμου που ψήφισε η Βουλή στις 3 Δεκεμβρίου για μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 9% σε όλα τα τιμολόγια της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Μια ώρα αργότερα θα συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής, σε μια συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας θα ξεκαθαρίσει εάν το Σώμα θα αποδεχθεί ή όχι την αναπομπή του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο προέβλεπε μείωση του ΦΠΑ για τρεις μήνες μόνο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για σοβαρό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά σε περίπτωση που εφαρμοστεί η καθολική μείωση που προβλέπει ο ψηφισθείς νόμος, θέση την οποία υπεραμύνεται και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

«Δεν υπάρχουν άπειρα χρήματα. Πρέπει να τα σπαταλάμε με μια σοφία. Άστε και που το κράτος είναι ευάλωτο αυτή την στιγμή. Παρά ταύτα έχουν ληφθεί μέτρα για αυτούς που πρέπει που τα δέκα ευρώ έχουν σημασία τα πέντε έχουν σημασία», ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγοι κόμματα που συνυπόγραψαν την πρόταση νόμου για καθολική μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, δεν φαίνεται να αλλάζουν στάση, επιμένοντας ότι δεν πλήττονται τα κρατικά ταμεία.

«Οι επιχειρήσεις οι μεγάλες γιατί αυτό θα πει ο ΔΗΣΥ παίρνουν πίσω το ΦΠΑ. Δεν είναι κάτι το οποίο στερούμε από τα ταμεία του κράτους. Για αυτό καλό θα ήταν να σκεφτεί 2 και 3 φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εάν δεν γινεί δεκτή η αναπομπή εάν θα αναφέρει τη νομοθεσία στο Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης.

Δεν αποκλείεται κάποια κόμματα να αλλάξουν στάση. Για παράδειγμα ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μαρίνος Μουσιούττας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του σε περίπτωση που η αναπομπή δεν γίνει αποδεκτή.

«Αν ακολουθηθεί η πορεία ψήφισης ξανά της νομοθεσίας αυτό σημαίνει λογικά ότι ο πρόεδρος θα αναφερθεί στο Ανώτατο και θα έχουμε μια απόφαση μετά την πάροδο 4,5,6 μηνών. Η κατάσταση θα παραμένει όπως έχει σήμερα με μηδενική μείωση», τόνισε ο Μαρίνος Μουσιούττας.

Στους λόγους της αναπομπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν του δημοσιονομικού αντίκτυπου, αναφέρει ότι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή στις 3 Δεκεμβρίου παραβιάζει το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...