Κεφάλαιο διαφθορά: Από τα «χρυσά» διαβατήρια στα Pandora Papers (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κύπρος της διαφθοράς, ήταν ένα από τα κεφάλαια που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα κατά το 2021

Στις 22 Ιουνίου 2021, δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα της τετραμελούς ερευνητικής επιτροπής, υπό τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτο, για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Καταγράφονται ευθύνες για την πορεία του προγράμματος πολιτογραφήσεων, στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, στη Νομική Υπηρεσία, ακόμα και στη Βουλή, καθώς και στην Κεντρική Τράπεζα, στη ΜΟΚΑΣ, και στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Ουδείς στο απυρόβλητο.

Το πόρισμα κάνει εκτενή αναφορά στη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και δύο Υπουργών σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τις οποίες εγκρίθηκαν πολιτογραφήσεις, οι οποίες προωθούνταν από «συνδεδεμένα» με αυτούς δικηγορικά γραφεία. Το πόρισμα είναι αθωωτικό για τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, σε σχέση με τα δύο ταξίδι του στις Σεϋχέλλες, με το ιδιωτικό αεροσκάφος Σαουδάραβα επενδυτή, το 2015 και το 2018.

Το πόρισμα εντοπίζει, εξάλλου, διαχρονικές ευθύνες και στις τρείς κυβερνήσεις και τους αντίστοιχους Προέδρους της Δημοκρατίας, από την αρχή του Προγράμματος το 2007, μέχρι και το 2020 οπότε καταργήθηκε.

«Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευε των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό γίνονταν, καθ’ υπέρβαση ή κατά παράβαση του Νόμου», ανέφερε η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Το Πόρισμα Νικολάτου επιβεβαιώνει και τεκμηριώνει την αυταπόδεικτη θεσμική διαπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου. Η ξεκάθαρη αναφορά σε σύγκρουση συμφερόντων θα οδηγούσε –κανονικά- έναν Πρόεδρο που θα διέθετε πολιτική ευθιξία σε παραίτηση», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Το πόρισμα αποστέλλεται την ίδια μέρα και στην Νομική Υπηρεσία και ζητείται από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει αν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν έναρξη ποινικών ερευνών. Παράλληλα, η Επιτροπή υποβάλλει εισηγήσεις για ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας για 102 υποθέσεις.

Ως αποτέλεσμα, προχώρησαν με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες για την αφαίρεση της κυπριακής υπηκοότητας από 26 επενδυτές, οι οποίοι προέρχονται από έξι χώρες.

Επιπλέον, στις 16 Οκτωβρίου 2021, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αφαίρεση των «χρυσών» διαβατηρίων από 39 επενδυτές, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκαν άλλοι 47 και υπό διερεύνηση βρίσκονται άλλες έξι περιπτώσεις.

Στο φως τα Pandora Papers

Τον Οκτώβριο αποκαλύπτεται ένα ακόμη, παγκοσμίων διαστάσεων, οικονομικό σκάνδαλο: Τα Pandora Papers. Αφορούν σε περισσότερους από 34 πρώην και νυν ηγέτες και σε δεδομένα από 29 χιλιάδες λογαριασμούς υπεράκτιων εταιριών, από 100 χώρες.

Το νομικό γραφείο που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φέρεται να εμπλέκεται σε ψευδή δήλωση στοιχείων του ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών.

Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα του, με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές ζητά την άμεση λήψη μέτρων για το σκάνδαλο, κάνοντας ειδική αναφορά στον Πρωθυπουργό της Τσεχίας, στον Πρόεδρο της Κύπρου, στον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών, στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου.

Το ψήφισμα, αποτελεί την αφορμή για νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με το ΑΚΕΛ να ζητά την παραίτηση του Προέδρου και να διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας. Απαντώντας, η Προεδρία της Δημοκρατίας, κάνει λόγο για εσκεμμένη παραποίηση των στοιχείων των Pandora Papers. Η ίδια αντιπαράθεση σημάδεψε και τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, που συζήτησαν το θέμα.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...