Μειώνεται σε 9% και για περίοδο τριών μηνών ο ΦΠΑ στο ρεύμα οικιακής χρήσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η μείωση υπόκειται στην έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το «πράσινο φως» από την αρμόδια επιτροπή ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνεδριάζει στις 22 Νοεμβρίου, αναμένει το Υπουργείο Οικονομικών, για να προχωρήσει στην μείωση κατά 10% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή χρήση. 

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, η μείωση από το 19% στο 9% θα είναι προσωρινή και θα έχει ισχύ για τρεις μήνες. 

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το πιο πάνω μέτρο συνάδει σε γενικές γραμμές με την εργαλειοθήκη και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών που αναφέρεται στην υιοθέτηση προσωρινών και στοχευμένων μέτρων, που προτεραιότητα θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και χωρίς να επηρεάσουν την αγορά». 

Ο Υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα βρίσκεται σε ισχύ και η οριζόντια μείωση του 10% στα τιμολόγια της Αρχής Ηλεκτρισμού, όπως και η μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 5% για περίπου 34.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση στα πολιτικά κόμματα να αποφεύγουν προτάσεις νόμους που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, αφού ενδεχόμενη υπερψήφιση της πρότασής τους για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα θα έχει αντίκτυπο 78 εκατομμυρίων ευρώ. 

«Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε, ότι η προστασία των δημοσίων οικονομικών θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο όλο γιατί όπως αποδείχθηκε και στην κρίση της πανδημίας τα έσοδα του κράτους είναι αυτά που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες, είναι αυτά που στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους την ώρα της κρίσης», σημείωσε ο κ. Πετρίδης. 

Ο Υπουργός Οικονομικών προέβη στις ανακοινώσεις, παρεμβαίνοντας σε υπό εξέλιξη συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Ενέργειας, η οποία κατέθετε απολογισμό του έργου του Υπουργείου της για τον χρόνο που λήγει. 

Η Νατάσα Πηλείδου αναφέρθηκε στα διάφορα σχέδια τα οποία προωθεί η κυβέρνηση για εξοικονόμηση και ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

«Για το 2022, το Υπουργείο προγραμματίζει την προκήρυξη σχεδίων ύψους 130 εκατ., με την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και τοπικών αρχών και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών να διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό 75 εκατ.», ανέφερε η Νατάσα Πηλείδου. 

Την προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στα οικιακά τιμολόγια χαιρέτισε, με ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.