Πρόστιμο της ΚΤΚ στην Τράπεζα Κύπρου για υποθέσεις του 2008-2015 (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου να καταθέσει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης

Την μη συμμόρφωση της Τράπεζας Κύπρου, με τον νόμο του 2007, που αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για υποθέσεις που ανάγονται στην χρονική περίοδο 2008 έως 2015, έκρινε η Κεντρική Τράπεζα.

Και αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο συνολικού ύψους 277,000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, ο έλεγχος διενεργήθηκε κατά το 2020.

Στην ανακοίνωσή της, η Κεντρική υπενθυμίζει ότι, στο πλαίσιο της άσκησης του εποπτικού της ρόλου, έχει δικαίωμα να λάβει οποιαδήποτε από τα μέτρα που προνοεί η νομοθεσία, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εποπτευόμενου προσώπου με τις διατάξεις του νόμου ή και με τις δικές της οδηγίες.

Η απόφαση λήφθηκε στις 20 Οκτωβρίου, μετά από ευρήματα του ελέγχου που διενεργήθηκε το 2020, ενώ αυτή λήφθηκε με βάση τις διαδικασίες και αρχές διοικητικού δικαίου, που δίνουν, μεταξύ άλλων, δικαίωμα στον επηρεαζόμενο να δώσει εξηγήσεις, προτού ληφθεί η τελική απόφαση.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε, ακόμα, ότι σε περίπτωση που το πρόστιμο καταβληθεί εντός καθορισμένου χρονικού ορίου, το ποσό θα μειωθεί κατά 15%, άρα στις 235,450 ευρώ.

Αρμόδιες πηγές από την Τράπεζα Κύπρου γνωστοποίησαν ότι είναι στις προθέσεις της Τράπεζας να καταθέσει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο, τόσο εναντίον της απόφασης όσο και εναντίον της ποινής.

Υπέδειξαν, παράλληλα, ότι η απόφαση της Κεντρικής αφορά σε παλαιές υποθέσεις, ενώ παραπέμπουν και στις δράσεις που έχουν γίνει στον υπό εξέταση τομέα, όπως ήταν ο τερματισμός, για λόγους συμμόρφωσης με την νομοθεσία, περισσότερων από δέκα χιλιάδες πελατειακές σχέσεις, που αντιστοιχούν σε κύκλο εργασιών πέραν των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.


Χρυσόστομος Σουρκούνης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.