Στο 66% το ενδιαφέρον για το Σχέδιο για ΜΕΔ με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ

Όσα ανέφερε η Διευθύντρια του Φορέα

Στο 66% ανήλθε το ποσοστό ανταπόκρισης στο Σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραχωρήθηκαν με κεφάλαια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ), όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ Λουκία Ευσταθίου, σημειώνοντας ότι από τους 3.128 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο Σχέδιο, 413 ζήτησαν την πλήρη εξόφληση του δανείου τους.
 
Ταυτόχρονα, η κ. Ευσταθίου κάλεσε τους δανειολήπτες οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Σχέδιο «να υποβάλουν το αίτημα αναδιάρθρωσης του δανείου τους στον ΚΦΙΚΒ».
 

Η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Σχέδιο τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο καλύπτει δάνεια που παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019 καθώς και δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι την 31ην Δεκεμβρίου 2019 και η λύση αναδιάρθρωσης δεν ακολουθείται, έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021.
 
Συγκεκριμένα, η κ. Ευσταθίου είπε ότι τα δυνητικά επιλέξιμα δάνεια, τα οποία δόθηκαν με κεφάλαια του Φορέα, για συμμετοχή στο Σχέδιο, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), ανέρχονταν στα 4.724 με συνολικό ποσό €101.772.149.
 
Ανέφερε ότι οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Σχέδιο ανήλθαν τελικά στις 3.128, αριθμός που αντιστοιχεί στο 66% των δυνητικά επιλέξιμων δανείων, προσθέτοντας ότι «σε σύγκριση με άλλα σχέδια που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετά καλό το ενδιαφέρον, αν και μπορούσε να υπάρξει και πιο μεγάλο ενδιαφέρον».
 
Σημείωσε πως τα δάνεια αυτά αφορούν δάνεια για φοιτητικές σπουδές, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για νεοδημιουργούμενα ζευγάρια και για επαγγελματικούς σκοπούς.
 
Η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ είπε ακόμη ότι από τους 3.128 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Σχέδιο, οι 413 έστειλαν μέχρι τον Αύγουστο του 2021 επιστολή στο Γενικό Λογιστήριο για πλήρη εξόφληση του δανείου τους.
 
Ανέφερε ότι στους υπόλοιπους θα γίνει αναδιάρθρωση του δανείου τους και θα διαγραφεί ο τόκος νοουμένου ότι θα τηρήσουν τους όρους της αναδιάρθρωσης, ενώ σημείωσε ότι το Σχέδιο πρόσφερε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη είτε άμεση εξόφληση του δανείου του, είτε αναδιάρθρωση είτε συνδυασμό των δύο.
 
Επιπλέον, η κ. Ευσταθίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι από τους 3.128 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Σχέδιο, στον ΚΦΙΚΒ έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα αιτήματα αναδιάρθρωσης γύρω στα 1.300 και υπολείπεται να κάνουν αίτηση στον Φορέα για να ζητούν αναδιάρθρωση του δανείου τους γύρω στους 1.400.
 
«Περίπου 1.400 δανειολήπτες ακόμη δεν έκαναν την αίτηση αναδιάρθρωσης του δανείου τους», σημείωσε.
 
«Αυτοί οι 1.400 δανειολήπτες θα πρέπει να έρθουν να κάνουν αίτημα αναδιάρθρωσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι προς αυτόν τον σκοπό ο ΚΦΙΚΒ έχει κάνει γύρω στα 1.000 τηλεφωνήματα με τα οποία ενημέρωσε αυτούς τους δανειολήπτες να έρθουν στον Φορέα για να συμπληρώσουν το έντυπο αναδιάρθρωσης δανείου.
 
Η κ. Ευσταθίου τόνισε ότι «στην επιστολή που τους απέστειλε ο ΟΧΣ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι όποιος δηλώνει πως θα κάνει αναδιάρθρωση δανείου ή να πληρώσει ένα μέρος και να κάνει αναδιάρθρωση πρέπει να αποταθεί στον ΚΦΙΚΒ για υποβολή αιτήματος αναδιάρθρωσης».
 
Αναφορικά με τους υπόλοιπους δανειολήπτες που δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Σχέδιο, η κ. Ευσταθίου είπε ότι μπορούν να αποταθούν στον Φορέα «για να τους κάνουμε αναδιάρθρωση εκτός του Σχεδίου».
 
Το Σχέδιο προοριζόταν για υποβοήθηση πρωτοφειλετών δανείων που έχουν συναφθεί με έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (είτε με Εγγύηση είτε με Κεφάλαια του Κεντρικού Φορέα) και παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019 καθώς και δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι την 31ην Δεκεμβρίου 2019 και η λύση αναδιάρθρωσης είτε δεν ακολουθείται ή δεν καλύπτει πέραν του τόκου και κεφάλαιο, και πιο συγκεκριμένα εάν η μειωμένη δόση που συμφωνήθηκε ή/και καταβάλλεται δεν υπερβαίνει το 50% της κανονικής δόσης που έχει συμφωνηθεί κατά την αναδιάρθρωση του δανείου.
 
Οι πρωτοφειλέτες δανείων είχαν την επιλογή μέσω του Σχεδίου είτε να διευθετήσουν το υπόλοιπο του δανείου τους με αναδιάρθρωση του εναπομείναντα Κεφαλαίου του δανείου τους και ταυτόχρονη διαγραφή όλων των μέχρι την ημερομηνία αναδιάρθρωσης, τόκων ή/και εξόδων (μείον το ποσό της επιχορήγησης των τόκων από τον ΚΦΙΚΒ), είτε με άμεση εξόφληση του εκκρεμούς Κεφαλαίου (αρχικό ποσό κεφαλαίου μείον οποιοδήποτε ποσό έχει πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία της πλήρους διευθέτησης) και διαγραφή όλων των τόκων/εξόδων (μείον το ποσό της επιχορήγησης των τόκων από τον ΚΦΙΚΒ). 
 

ΚΥΠΕ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...