Έλλειμμα ύψους 1,2 δις. ευρώ προβλέπεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 (ΒΙΝΤΕΟ)

Στους κινδύνους που απειλούν την οικονομία, επισημαίνονται, κυρίως, τυχόν έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, από υπέρμετρες δαπάνες από τη μη εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ καθώς και του ΟΚΥπΥ

Έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προβλέπεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2022, ο οποίος εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Μάλιστα στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη τριετία, προβλέπεται σταδιακή αύξηση αυτού του ελλείμματος και συγκεκριμένα, για το 2023 1,5 δις. και το 2024, στα 1,7  δις. ευρώ. 

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απέδωσε τα ελλείμματα, στην πανδημία κορωνοϊού και στην αναπόφευκτη δημοσιονομική χαλάρωση το 2020 και το 2021, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «λόγω του γεγονότος ότι το δημόσιο χρέος, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθίσταται απόλυτα αναγκαία η τήρηση των οροφών, όπως καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο στα πλαίσια της έγκρισης του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής». 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί το 2021 στο 5,1%του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 107,8%, σε σύγκριση με 119,1%, το 2020. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στο 4%, το 2022, το 2023 στο 3,4% και το 2024, στο 3%. 

Στους κινδύνους που απειλούν την οικονομία, επισημαίνονται, κυρίως, τυχόν έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, από υπέρμετρες δαπάνες από τη μη εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ καθώς και του ΟΚΥπΥ.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.