Εγκρίνεται τη Δευτέρα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Με την έγκριση η Κύπρος θα λάβει ως προκαταβολή, η οποία αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού ή περίπου €120 εκατομμύρια

Στη διαδικτυακή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) τη Δευτέρα, θα τεθεί προς έγκριση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, ύψους €1,2 δισεκατομμυρίων, ανοίγοντας το δρόμο για υλοποίηση του σχεδίου με τίτλο «Κύπρος το αύριο».
 
Το κυπριακό Σχέδιο θα βρίσκεται στη δεύτερη ομάδα χωρών, τα σχέδια των οποίων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης εγκρίνονται επίσης και από το ECOFIN.
 

Βάσει του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, με την έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο Υπουργών, η Κύπρος θα λάβει ως προκαταβολή, η οποία αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού ή περίπου €120 εκατομμύρια.
 
Το κυπριακό σχέδιο προνοεί συνολικά κονδύλια 1,2 δισ., εκ των οποίων το €1 δισ. σε χορηγίες και €0,23 δισ. σε δάνεια, με το ΥΠΟΙΚ να εκτιμά πως οι δημόσιες επενδύσεις αυτές θα κινητοποιήσουν επιπλέον €1,4 δισ. σε ιδιωτικά κεφάλαια.
 
Βάσει των εκτιμήσεων, οι δράσεις, επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο θα επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% την περίοδο 2022 – 2026 και 16,5% τα επόμενα 20 χρόνια. Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό 1% την επόμενη διετία, 3% τα επόμενα πέντε χρόνια και κατά 6% τα επόμενα 20 χρόνια, όπως εκτιμά το ΥΠΟΙΚ.
 
To Σχέδιο περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμίσεις και 76 επενδύσεις, ενώ το 41% των συνολικών κονδυλίων ή €501 εκατ. διοχετεύονται στην πράσινη μετάβαση και το 23% ή €282 εκατ. στην ψηφιακή μετάβαση, υπερβαίνοντας έτσι τα ελάχιστα όρια που έθεσε η Κομισιόν, δηλαδή 37% και 20% αντίστοιχα.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.