Οι λόγοι που οδήγησαν στην αναβάθμιση της Κύπρου από τον Moody’s (BINTEO)

«Εξαιρετικής σημασίας θετική εξέλιξη» η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών

Μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία των Moody's το κυπριακό αξιόχρεο, μετά την αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας στο Ba1 από Βa2 με σταθερό ορίζοντα. 

Σύμφωνα με τους Moody's ο κύριος λόγος της αναβάθμισης αφορά στην μείωση της έκθεσης της κυπριακής οικονομίας στον τραπεζικό τομέα, λόγω της μείωσης των κινδύνων στις τράπεζες της Κύπρου. 

Χαρακτηριστικά ο Οίκος αναφέρει πως « περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες το 2020, εν μέρει λόγω πωλήσεων παλαιών προβληματικών δανείων, καθώς και λόγω μιας συνολικής απάντησης (εκ μέρους των αρχών) στην πανδημία, η οποία έχει μέχρι τώρα προστατεύσει τους δανειολήπτες από αθετήσεις υποχρεώσεων.» 

Ο Οίκος σημειώνει την μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 17,7% στο τέλος του 2020 από 27,9% στο τέλος του 2019, ενώ εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να εγκυμονεί κίνδυνο για άνοδο των κόκκινων δανείων, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας κυρίως στον τομέα του τουρισμού, αυτή θα αντισταθμιστεί από τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση του αποθέματος των παλαιότερων ΜΕΔ. 

Ο δεύτερος λόγος για την αναβάθμιση, σχετίζεται με την ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία στο πανδημικό σοκ σε συνδυασμό με τις ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, αποτιμώντας θετικά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και κυρίως του σχεδίου διατήρησης θέσεων εργασίας υπό τη μορφή στήριξης μισθών των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων. 

Με τους Moody’s να σημειώνουν πως «εκτιμούμε ότι το σχέδιο αυτό έσωσε περίπου 26 000 θέσεις εργασίας ή το 6% της εργοδότησης το 2020.» 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι «η αναβάθμιση αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας θετική εξέλιξη, η οποία καταδεικνύει τις ορθές πολιτικές που ακολουθούνται, που παρά την αβεβαιότητα που υφίσταται λόγω της κρίσης της πανδημίας, συνεχίζουν να ενδυναμώνουν την αξιοπιστία της Κύπρου.» 

Στην γραπτή δήλωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησης για συνέχιση της στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, μέχρις ότου επανέλθει στους προ της πανδημίας θετικούς ρυθμούς, με στοχευμένα, ευέλικτα μέτρα, σχέδια και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. 

Την αναβάθμιση από τον Οίκο Moodys χαιρέτισε και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης. 

 «Αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής και καταδεικνύει τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Γεωργίαδης. 

Επαναλαμβάνοντας ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει την προσπάθεια για προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων μέσω της συνεργασίας και συνεννόησης με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.