Ιδού τα επιδόματα που καταργούνται, μειώνονται ή διατηρούνται

 

Καθ' υπόδειξη της Τρόικα περικόπτονται, κυριολεκτικά με τσεκούρι, δημόσια βοηθήματα και επιδόματα που παραχωρεί το κράτος στις ευάλωτες ομάδες.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εργασίας Γιώργος Παπαγεωργίου μόνο οι περικοπές των επιδομάτων που παραχωρεί το εν λόγω Υπουργείο μειώνονται κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν μειώνεται το βασικό δημόσιο επίδομα το συνολικό κονδύλι του οποίου είναι ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου για το δημόσιο βοήθημα και οι αλλαγές των σχεδίων, δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.  Αναλυτικά:

Καταργούνται:
Πασχαλινό επίδομα
Εφάπαξ ποσό που παραχωρείται σε μονήρεις ηλικιωμένους
Επίδομα θέρμανσης
Επίδομα δίαιτας
Επίδομα γάμου
Έκτακτο δημόσιο βοήθημα

Μειώνονται:
Ειδική χορηγία σε συνταξιούχους
Χριστουγεννιάτικο Δώρο κατά 20%
Επίδομα κηδείας κατά 30%
Αλλάζει ο υπολογισμός του επιδόματος μητρότητας (και θα παραχωρείται στο 72% του μισθού της δικαιούχου από 75% που είναι σήμερα)
Επίδομα αγοράς αυτοκινήτου για άτομα με αναπηρίες
Επιδόματα τυφλών και ατόμων με αναπηρίες κατά 9%
Σχέδιο επιχορήγησης θερινών διακοπών κατά 50%

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου η Τρόικα αξίωσε περικοπές ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, και τελικά οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές περιορίστηκαν στα 113 εκατομμύρια.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό ο διευθυντής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος, ανέφερε ότι η δεν θα διαγραφεί το κυβερνητικό χρέος στο Ταμείο και δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι τόκοι του χρέους της κυβέρνησης προς το ταμείο.

Η αναλογιστική μελέτη, θα είναι έτοιμη τέλος Ιουνίου και μέχρι το Σεπτέμβριο θα ληφθούν αποφάσεις και θα προωθηθεί στη βουλή σχετικό νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, αναφέρθηκε στις περικοπές για τα επιδόματα των αιτητών πολιτικού ασύλου, ενώ ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαϊδης, μίλησε για κοινωνική κατάρρευση.

Νωρίτερα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, ο διευθυντής προϋπολογισμού Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012 θα κυμανθεί από 5,2% μέχρι 5,5% ενώ το 2013 υπολογίζεται στο 4,4%.

Παράλληλα παραδέχθηκε έπειτα από διαμαρτυρίες βουλευτών ότι τα επιδόματα των γενικών διευθυντών και άλλων κρατικών αξιωματούχων δεν θα φορολογηθούν.

Τα επιδόματα που διατηρούνται είναι:
Επίδομα φιλοξενίας
Επίδομα τηλεφώνου
Οδοιπορικά
Αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κράτους.

Και η Τρόικα συμφώνησε, καθώς αυτά αποτελούν πραγματικά έξοδα και δεν χρειάζεται η προσκόμιση αποδείξεων.

 

 

 Νωρίτερα: 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας Γιώργο Παπαγεωργίου, οι περικοπές επιδομάτων που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχονται στα 30 περίπου εκ. Ευρώ.

Σε σχέση με τις περικοπές στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, μειώνονται κάποια επιδόματα που δίνονταν στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, χωρίς να μειώνεται το βασικό δημόσιο βοήθημα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, καταργείται το πασχαλινό επίδομα, κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση ύψους 3 εκ. Ευρώ. Το χριστουγεννιάτικο δώρο μειώνεται κατά 20%, κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση 1,6 εκ. Ευρώ. Επιπλέον, καταργείται το εφάπαξ ποσό για μονήρη ηλικιωμένα άτομα, με εξοικονόμηση 600 χιλιάδων ευρώ. Τρία εκ. Ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, 2,9 εκ. Ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του επιδόματος δίαιτας (πλην εξαιρέσεων), και 1,1 εκ ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του εκτάκτου βοηθήματος.

Όσον αφορά τα επιδόματα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταργείται το επίδομα γάμου, το οποίο επιφέρει εξοικονόμηση 2,5 εκ. Ευρώ, μειώνεται το επίδομα κηδείας κατά 30%, επιφέροντας εξοικονόμηση 0,7 εκ. Ευρώ και υπάρχει και μια μικρή μείωση στον υπολογισμό του επιδόματος μητρότητας, η οποία θα επιφέρει μια εξοικονόμηση της τάξης του 1,2 εκ. Ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, θα μειωθεί στο 72% του μισθού από 75% που είναι σήμερα.

Επίσης, καταργείται η ειδική χορηγία που δινόταν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν σύνταξη μέχρι 854 ευρώ. Αυτό που θα γίνει στην προκειμένη περίπτωση, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, ένα σημαντικό κονδύλι που αποσκοπούσε στο να καλύψει αυτή την ανάγκη μεταφέρεται στην Υπηρεσία Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών και θα δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι καλύπτονταν απ’ εδώ και επιθυμούν να λαμβάνουν αυτή τη χορηγία θα υποβάλλουν αίτηση στην Υπηρεσία Χορηγιών και όσοι καλύπτονται θα πάρουν από εκεί την ανάλογη ενίσχυση.

Επίσης, μεταξύ των περικοπών περιλαμβάνεται μείωση του επιδόματος αγοράς αυτοκινήτου για άτομα με αναπηρίες, και η οποία θα επιφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 1,6 εκ ευρώ, μείωση κατά 50% του σχεδίου θερινών διακοπών για άτομα με αναπηρίες (εξοικονόμηση 150 χιλιάδων ευρώ), ενώ είναι υπό συζήτηση η μείωση κατά 9% σε επιδόματα τυφλών και ατόμων με βαριές αναπηρίες.

«Ύστερα από πολλή προσπάθεια στη διαπραγμάτευση, επιτεύχθηκε να μην επηρεαστεί με κανένα τρόπο το δημόσιο βοήθημα για τις βασικές ανάγκες», είπε ο κ. Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, και εξήγησε πως το βοήθημα αυτό είναι εκείνο που λαμβάνουν όλοι οι λήπτες δημοσίου και το οποίο αυξάνεται με τον αριθμό των μελών της οικογένειας τους.


Όπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής της Βουλής, το συνολικό ποσό μείωσης κοινωνικών παροχών από  όλα τα Υπουργεία ανέρχεται στα 113 εκ. Ευρώ, ενώ από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταργηθούν 85 θέσεις.

Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε επίσης πως ως μέρος του Μνημονίου θα γίνει μια αναλογιστική μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013. Τα ευρήματα της θα συζητηθούν στο πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2013 και από το 2014 θα πρέπει, αν κριθεί ότι χρειάζονται άλλα μέτρα ή πρόσθετα μέτρα που θα προάγουν και θα διασφαλίζουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΤΚΑ, να αρχίσει η εφαρμογή τους από το 2014.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε νωρίτερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 θα κυμανθεί στο 5,2% με 5,5%.

Για το 2013 προβλέπεται έλλειμμα της τάξης του 4,4% ή περίπου 765 εκ. Ευρώ.

Σε σχέση με τα επιδόματα στους μισθούς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής λέχθηκε πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013 κάποια επιδόματα καταργούνται, κάποια άλλα μειώνονται κατά 15%, ενώ υπάρχουν επιδόματα που παραμένουν. Αυτά αφορούν επιδόματα φιλοξενίας-τηλεφώνου και οδοιπορικών των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κράτους.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...