Πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την Κύπρο η επιβολή διεθνούς ελάχιστου εταιρικού φόρου

Στην Κύπρο ο εταιρικός φόρος ανέρχεται στο 12%

Στην απόφαση των G7 σε σχέση με την επιβολή ελάχιστου διεθνούς εταιρικού φορολογικού συντελεστή βρίσκονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης καθώς πρόκειται για μια ιστορική απόφαση.

Πάντως σε ό,τι αφορά στην Κύπρο πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται να επηρεάσει τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, ωστόσο είναι ένα ζήτημα που παραμένει υπό παρακολούθηση.

Την ίδια ώρα, ειδικοί λένε ότι δεν αναμένεται να επηρεάσει προς παρόν την κυπριακή οικονομία η απόφαση των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα.

Σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy, ο Γενικός Διευθυντής του CIM, Γιάγκος Χατζηγιάννης, ανέφερε πως έγινε μια συμφωνία μεταξύ κάποιων αρχηγών κρατών, ωστόσο δεν θεσπίστηκε κάποιος νόμος.

Όπως εξήγησε, η Κύπρος θα επηρεαστεί σε περίπτωση που αποφασιστεί να θεσπιστεί ως νόμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο εταιρικός ελάχιστος φόρος και πρόσθεσε ότι θα αλλάξει πολύ το παιχνίδι.

 «Υπάρχουν σημάδια εδώ και χρόνια ότι θα επηρεαστεί η κατάσταση, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί», εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννης.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι ένας από τους λόγους που έχουμε ισχυρές υπηρεσίες στην Κύπρο είναι ο χαμηλός εταιρικός φόρος. Συνεπώς, όπως είπε θα χάσουμε ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα.

«Αν όλοι παίζουμε με τους ίδιους όρους τότε σίγουρα θα επηρεαστεί σημαντικά η κυπριακή οικονομία, παρόλα αυτά, δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο – μεθαύριο» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της CIM.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στον χαμηλό εταιρικό φόρο για να έχουμε μια βιώσιμη κυπριακή ανάπτυξη. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αν επιβληθεί ελάχιστος εταιρικός φόρος θα έχει θετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα στην Κύπρο.

Ο κ. Χατζηγιάννης, υπογράμμισε ότι προς το παρόν θα πρέπει να γίνει σύμπραξη με χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

«Υπάρχει ένα μπλόκο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι εναντίον στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% και συνεπώς θα γίνουν μάχες αν θεσπιστεί νόμος», είπε χαρακτηριστικά.


Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.