Άσπρος καπνός για το μέλλον των Κρατικών Εγγυήσεων [ΒΙΝΤΕΟ]

Το πολύκροτο νομοσχέδιο φαίνεται να εξασφαλίζει την έγκριση των κομμάτων.

Άσπρος καπνός, από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για το μέλλον της παραχώρησης δανείων προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, με κρατικές εγγυήσεις. 

Όπως διεφάνη, κατά την σημερινή συνεδρίαση, το πολύκροτο νομοσχέδιο φαίνεται να εξασφαλίζει την έγκριση των κομμάτων, με την αντιπολίτευση να ετοιμάζεται να καταθέσει ωστόσο σειρά τροπολογιών στην Ολομέλεια της Πέμπτης.

 Έτσι κι αλλιώς, όπως αναφέρθηκε, η υλοποίηση θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Αρχής Ανταγωνισμού της ΕΕ, στην οποία θα σταλεί ο νόμος που θα υπερψηφιστεί με τις όποιες αλλαγές ενσωματωθούν στο κείμενο. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, «έστω και αργά, η Κύπρος η οποία ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ας είναι και η τελευταία που θα το εφαρμόσει». 

Η συνεδρία ωστόσο σημαδεύτηκε από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Κωνσταντίνου Πετρίδη, κατηγορώντας τον ότι λέει ασύστολα ψέματα για σειρά θεμάτων, με τον υπουργό να επιστρέφει τον χαρακτηρισμό στον Νικόλα Παπαδόπουλο, κατηγορώντας τον για, χωρίς όρια, προεκλογική και μικροπολιτική τακτική. 

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως « είναι με λύπη που παρατηρώ ότι στη σημερινή συζήτηση δεν έγινε μια δημιουργική ζύμωση απόψεων. Κάποιοι επέλεξαν τη μικροπολιτική, τους υψηλούς τόνους και τους χαρακτηρισμούς. Είναι οι ίδιοι που μπαίνουν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει αυτή την ώρα της πανδημίας τον εργαζόμενο και την επιχείρηση... Ευελπιστώ ότι παρά τον έντονο προεκλογικό ύφος που προσπάθησαν να δώσουν κάποιοι, κυρίως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί». 

Ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι «σήμερα όμως, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αποκαλύπτεται το μέγεθος της παραπλάνησης και τα ψέματα που κατ' επανάληψη έχει πει ο Υπουργός Οικονομικών. Μετά που κατηγόρησε τη Βουλή ότι θα αφήσει την οικονομία χωρίς ρευστότητα αν δεν ψηφίσουμε αυθημερόν αυτό το νομοσχέδιο, σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αναδιπλώθηκε». 

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση από τις Τράπεζες, δανείων συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Αποκλείονται επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι οι οποίοι συμμετείχαν σε σχέδια διάσωσης στο παρελθόν, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο. 

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε ενδεχόμενους κινδύνους, με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνούν μαζί του, και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, να ξεκαθαρίζει τη θέση των εποπτικών αρχών. 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «οι Τράπεζες δεν θα ελέγχονται στη διαδικασία, αλλά αντίθετα θα μπορούν ελεύθερα να παραχωρούν δάνεια, σε όποιες επιχειρήσεις θέλουν. Αλλά και να μην παραχωρούν δάνεια ακόμα και σε πλήρως υγιείς επιχειρήσεις». 

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε ότι « η Κεντρική Τράπεζα στηρίζει το όλο Σχέδιο και επαφίεται στην κάθε Τράπεζα αν θα συμμετάσχει ή όχι. Είμαστε κάθετα εναντίον, σε όποια Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία, κάμνει υποδείξεις: σε ποιούς και τον τρόπο, με τον οποίο οι Τράπεζες θα δίνουν δάνεια. Ούτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν κάμνει υποδείξεις». 

Σε υψηλούς τόνους και ο απόηχος της συνεδρίας, ενόψει και τις μάχης που θα δοθεί την Πέμπτη για τις τροπολογίες. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε πως «με πόνο ψυχής το λέω, η αντιπολίτευση δυσκολεύει τα πάντα και τις μεταρρυθμίσεις και ό, τι καλό πάμε να κάνουμε γι αυτό τον κόσμο. Καθηλώνει την κοινωνία και δεν επιτρέπει στη χώρα μας να πάει μπροστά». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φαίνεται ότι το μόνο που θέλει είναι να φορτώσει στην Βουλή την ευθύνη για το νομοσχέδιο. Ο λαϊκισμός της κυβέρνησης είναι επικίνδυνος». 

ΔΗΚΟ και Οικολόγοι θεωρούν πάντως, κόκκινη γραμμή την συμμετοχή στην επιτροπή Ελέγχου, του Γενικού Ελεγκτή, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι θα καταθέσει σειρά τροπολογιών, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι θα υπάρξουν τροπολογίες και ο βουλευτής της Συνεργασίας Αγγελος Βότσης δήλωσε ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Υπέρ του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων τάχθηκαν ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και ΠΟΒΕΚ. 


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.