Έρευνα ΚΤΚ: Χαμηλός ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός στην Κύπρο [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα αποτελέσματα έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας, για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο, παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακό σεμινάριο.

Τα αποτελέσματα έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν το πρόβλημα του χαμηλού χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο, στους τομείς, κατά κύριο λόγο της συμπεριφοράς και νοοτροπίας, καθώς και της γνώσης. Δηλαδή, έλλειψη γνώσεων σε σχέση με την αποταμίευση και τον δανεισμό, αλλά και τις επενδύσεις, που αφορούν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως το υψηλό επίπεδο ανάμεσα στους νέους αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα καθώς οδηγεί σε μισθολογική ανισότητα και επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανέφερε πως

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε σε διαδικτυακό σεμινάριο το απόγευμα, οι νέοι (ηλικίες 18-29) έχουν χαμηλότερη βαθμολογία χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό. (γνώση, συμπεριφορά και νοοτροπία). Μόνο το 20% των νέων συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο νοικοκυριό τους. Τέσσερις στους δέκα πολίτες δεν έχουν κάποιο προϋπολογισμό για τα έξοδά τους. Oι γυναίκες είναι καλύτεροι αποδέχτες πληροφόρησης από επιμορφωτικά προγράμματα. Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός συσχετίζεται άμεσα με το επίπεδο μόρφωσης. Οι Κύπριοι υστερούν στην κατανόηση της έννοιας του ανατοκισμού του επιτοκίου: κάτι που μπορεί να συνδεθεί με τα υψηλά επίπεδα χρέους, τα οποία χαρακτηρίζουν τα κυπριακά νοικοκυριά αλλά και το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στο έργο της Ad-Hoc Επιτροπής που ορίστηκε για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής προώθησης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και χρηματοοικονομικής παιδείας

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε πως «

Η έρευνα είχε δείγμα 1000 ατόμων από 18-79 ετών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα το διορισμό του Αντώνη Ρούβα ως νέου Ανώτατου Οικονομικού Διευθυντή του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.