Δύσκολη η κατάσταση των νοικοκυριών- Αισιοδοξία λόγω ανθεκτικότητας της οικονομίας

Εικόνα υψηλών πιέσεων, αλλά σταδιακής και σταθερής βελτίωσης

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση των νοικοκυριών εξαιτίας της επίδρασης της πανδημίας, ωστόσο, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Τράπεζας Κύπρου, η οικονομία διαθέτει ισχυρά αναχώματα, γεγονός που δημιουργεί αίσθημα αισιοδοξίας.

Η έρευνα καταλήγει στα εξής συμπεράσματα σε σχέση με την επίδραση της πανδημίας στην οικονομία:

  • Αισιοδοξία, ανθεκτικότητα αλλά συνεχιζόμενες πιέσεις 
  • Συνεχίζεται επίσης η εικόνα υψηλών μεν πιέσεων, αλλά σταδιακής και σταθερής βελτίωσης.
  • Πλέον, 60% του πληθυσμού θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες θα χειροτερέψει. Ένα υψηλό ποσοστό μεν αλλά ουσιαστικά μειωμένο από το 89% που καταγράφηκε στην αρχή του έτους. Στα θετικά επίσης το γεγονός ότι διαμορφώνεται πλέον μειωτική τάση. 
  • Στον αντίποδα, το 20% των Κυπρίων θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Και πάλι, το ποσοστό είναι μεν χαμηλό, αλλά συνεχίζει να αυξάνεται από το 2% που καταγράφηκε στην αρχή το έτους.
  • Όσον αφορά στα εισοδήματα των νοικοκυριών, σχεδόν οι μισοί (47%) απαντούν πως δεν έχουν ουσιαστικά επηρεαστεί από την Πανδημία. Το ποσοστό θεωρείται πολύ υψηλό κάτω από τις συνθήκες αλλά συνάδει με την μείωση του ΑΕΠ το 2020, που ήταν από τις χαμηλότερες της Ευρώπης. 
  • Η οικονομία είναι κατά τεκμήριο ανθεκτική, αν αναλογιστεί κανείς το εύρος των πιέσεων. Η ενθάρρυνση των δαπανών σε διαρκή και ημιδιαρκή αγαθά από το μορατόριουμ δόσεων φαίνεται πως έχει συμβάλει ουσιαστικά, ενώ την ίδια ώρα μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών δεν έχουν επηρεαστεί (δημόσιοι υπάλληλοι, εταιρίες λογισμικών, τραπεζικοί υπάλληλοι κτλ)
  • Το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν επηρεαστεί σημειώνει αύξηση σε σχέση με την αρχή του έτους. Στον αντίποδα, τα νοικοκυριά που δηλώνουν πως έχουν επηρεαστεί «πολύ», έχουν μειωθεί από 31% σε 26%. 

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.