Standard & Poor’s: Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου [ΒΙΝΤΕΟ]

Διατήρησε σταθερή την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, εξέλιξη η οποία προκάλεσε την ικανοποίηση της κυβέρνησης αλλά και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στην κατηγορία ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική, διατήρησαν την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας οι Standard and Poor' s.

Ο Διεθνής Οίκος Αξιολόγησης επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας της Κύπρου και σημειώνει ότι οι σχετικοί κίνδυνοι είναι ισοζυγισμένοι, παρόλη την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας που προκλήθηκε από την πανδημία.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την ικανοποίηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι «ο Οίκος Standard & Poor' s αιτιολογεί την απόφασή του, για επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας στη βάση της συνετούς πολιτικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους, των ισχυρών ρευστών διαθεσίμων του Κράτους μέσω των οποίων μειώνεται σημαντικά ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος αναχρηματοδότησης και της συνεχιζόμενης πανευρωπαϊκης δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης».

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα σημειώσει ισχυρό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, υποστηριζόμενη από τη σταδιακή βελτίωση της πανδημίας λόγω του εμβολιασμού.

Με τον Υπουργό Οικονομικών να σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα.

«Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Κυβέρνηση στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο και προωθώντας, παράλληλα, τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων», είπε ο κύριος Πετρίδης.

Ικανοποίηση για τις αναφορές του διεθνούς οίκου, εξέφρασε με ανακοίνωση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

«Στα δύσκολα μετράνε οι πράξεις και βλέπουμε πλέον ότι στόχος αυτός εκπληρώνεται σταθερά. Γεγονός που δεν το αναγνωρίζουμε μόνο εμείς αλλά και οι Οίκοι Αξιολόγησης όπως οι Standard & Poor΄s που επιβεβαιώνουν τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης το 2ο εξάμηνο 2021 και επικροτούν τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και τα μέτρα στήριξης, διατηρώντας την οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΔΗΣΥ.

Αντιπολευτικά πυρά για Συνεργατισμό

Στην όχθη της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι με ανακοινώσεις εξακόντισαν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης ότι επιχειρεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο του Συνεργατισμού.

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, τονίζει ότι «μελετώντας το ενδεχόμενο παραγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων σε βάρος των πρωταίτιων του τραπεζικού σκανδάλου και λαμβάνοντας υπόψη ανάλογη τεκμηρίωση που υπήρξε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ήδη προώθησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου για δωδεκάμηνη παράταση της παραγραφής, για να δοθεί η δυνατότητα για έγερση αγωγών από πολίτες αλλά και από τη Δημοκρατία».

Παράλληλα, με ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για να καλύψει τους πολιτικούς αξιωματούχους και την διοίκηση που είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, επιλέγει να φορτώσει τις ζημιές των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από αγωγές που δεν θα μπορούν πλέον να εγερθούν, στους ώμους του Κύπριου φορολογούμενου».

«Αναμένουμε από τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα σε αστικές αγωγές στη βάση του εμπεριστατωμένου πορίσματος της επιτροπής Αρέστη, αντί να περιμένουν με σταυρωμένα χέρια την οσονούπω παραγραφή των αδικημάτων», επισημαίνει σε ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων.

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.