Τράπεζα Κύπρου: Επιτεύχθηκε ο στόχος που τέθηκε εν μέσω κρίσης [ΒΙΝΤΕΟ]

Η χρονιά έκλεισε με την Τράπεζα Κύπρου να επιτυγχάνει μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, καταγράφοντας ισχυρά κεφάλαια 18,7%, παρά την αύξηση των ζημιών.

Σε μια χρονιά την οποία σημάδεψαν οι προκλήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020, η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε 171 εκατομμύρια ευρώ ζημιές μετά τη φορολογία. 

Ωστόσο, η χρονιά έκλεισε με την Τράπεζα Κύπρου να επιτυγχάνει μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, καταγράφοντας ισχυρά κεφάλαια 18,7%,  παρά την αύξηση των ζημιών. 

Όπως επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, σε συνομιλία με δημοσιογράφος μέσω Skype, ο στόχος της τράπεζας εν καιρώ κρίσης δεν ήταν η κερδοφορία, αλλά η περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό της. 

Με τους επιθετικούς, όπως είπε, στόχους που τέθηκαν από το Συγκρότημα μέσα από ένα στρατηγικό πλάνο τριετίας, να επιτυγχάνονται. Τόσο για την διατήρηση της ρευστότητας και ενίσχυσης των κεφαλαίων, όσο και για την αύξηση των προβλέψεων, τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και την σε εξέλιξη, αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου. 

Επιπλέον, σημείωσε, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, παρατηρείται το εκπληκτικά υψηλό ποσοστό του 80% των συναλλαγών να διεξάγονται πλέον ηλεκτρονικά. Με περίπου 300.000 ενεργούς χρήστες του Internet και του Mobile Banking. 

Όπως σημείωσε ο κ. Νικολάου « δεν επαναπαυόμαστε, θεωρούμε ότι δεν είναι sprint, είναι μαραθώνιος, όλη αυτή η προσπάθεια να διαφυλάξουμε την πορεία χαρτοφυλακίου της τράπεζας τα επόμενα χρόνια. 99% των νέων δανείων που δώσαμε από το 2016 και μετά, συνεχίζουν να είναι μέχρι και σήμερα, εξυπηρετούμενα». 

Ο κύριος Νικολάου, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, πως εν μέσω πανδημίας και lock-down, η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε συνολικό ποσό 1,4 δις ευρώ σε νέο δανεισμό, στηρίζοντας και συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας, με το πρόγραμμα Restart. 

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία του σχεδίου για μορατόριουμ αναστολής δανειακών δόσεων. 

Επ’ αυτού ανέφερε πως « μέχρι 15 Φεβρουαρίου το 95%, αυτών που ήταν σε μορατόριουμ και έπρεπε να πληρώσουν δόση, έχουν πληρώσει κανονικά». 

Για τα κόκκινα δάνεια, ο κύριος Νικολάου είπε πως η τράπεζα αναμένει να πετύχει μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022 και απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 7, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της. 

«Είμαστε στο τέλος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων .Είναι 700 εκατομμύρια ευρώ το 2014 ανέρχονταν στα 15 δισεκατομμύρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, τόνισε εμφαντικά, πως η Κύπρος είναι η μόνη χώρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν υλοποίησε εν μέσω της πανδημίας, το μέτρο των κρατικών εγγυήσεων για την στήριξη των επιχειρήσεων. 

Προσθέτοντας πως στις 30 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία από την Κομισιόν για την εφαρμογή του μέτρου κρατικών εγγυήσεων.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.