Μέτρα ενίσχυσης οικονομίας: Αύξηση στο όριο επιδότησης στεγαστικών δανείων [ΒΙΝΤΕΟ]

Αυξήσεις στο όριο επιδότησης στεγαστικών δανείων, με στόχο την στήριξη νοικοκυριών και νέων ζευγαριών, καθώς και στην οροφή των επιχειρηματικών δανείων, που λαμβάνουν κρατική επιδότηση επιτοκίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Αυξήσεις τόσο στο όριο επιδότησης των στεγαστικών δανείων, όσο και στην οροφή των επιχειρηματικών δανείων, που θα λαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου από το Κράτος, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε την επέκταση της περιόδου ισχύος των προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2021.

Συγκεκριμένα, για την στήριξη νοικοκυριών και νέων ζευγαριών, που επιθυμούν να συνάψουν στεγαστικό δάνειο για σκοπούς ιδιοκατοίκησης αποφασίστηκε:

-Αύξηση του ανώτατου ποσού δανείου στις 400.000 από 300.000.

-Διάρκεια επιδότησης του επιτοκίου: 4 χρόνια

-Ύψος επιδότησης: μέχρι 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

-Όσοι έχουν αιτηθεί, εγκριθεί ή/και δανειοδοτηθεί για ποσό δανείου μέχρι 300.000 δύναται να αιτηθούν επιπλέον 100.000

-Επέκταση του Σχεδίου από 30/06/2021 μέχρι τις 31/12/2021.

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων για Νέα Επιχειρηματικά Δάνεια αποφασίστηκε, η εξάμηνη παράταση του Σχεδίου μέχρι το τέλος του 2021 νοουμένου ότι θα τύχει της έγκρισης της ΕΕ, αλλά και η αύξηση των ορίων δανεισμού για τα Νέα Επιχειρηματικά Δάνεια σε αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις:

α) Στο 1,8εκ. ανά αυτοτελώς εργαζόμενο ή επιχείρηση (από 800.000 σήμερα).

β) Στις 270.000 για τον τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (από 120.000 σήμερα).

γ) Στις 225.000 στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (από 100.000 σήμερα)

Η μέγιστη επιδότηση του επιτοκίου θα είναι τα τέσσερα χρόνια.

-Τα πρώτα 2 χρόνια θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες για όλες τις επιχειρήσεις.

-Τον τρίτο και τέταρτο χρόνο θα επιδοτείται το επιτόκιο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για ΜΜΕ και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Τότε η μέγιστη επιδότηση για κάποιον που θα συνάψει δάνειο 400 χιλιάδες ευρώ, είναι 24 χιλιάδες ευρώ. Και εδώ διευκρινίζω ότι είναι ανεξαρτήτως των όποιων εισοδηματικών κριτηρίων ή αν εμπίπτουν σε οποιαδήποτε άλλα σχέδια στήριξης», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανήλθαν στα 2.237, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 301 εκ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο 1.67 τοις εκατό.

Τα επιχειρηματικά επιδοτούμενα δάνεια, ανήλθαν στα 339, συνολικού ποσού 87 εκ. ευρώ και μέσο επιτόκιο 2.96 τοις εκατό.

Όπως εκτιμά ο κύριος Πετρίδης, το σύνολο των δανείων που θα λάβουν επιδότηση επιτοκίου θα φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους.

«Να κάνω και μια έκκληση, ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς στην τήρηση των πρωτοκόλλων. Η κυβέρνηση είναι εδώ, στηρίζει για να μπορέσουμε όλοι μαζί, συλλογικά, να ξεπεράσουμε την κρίση», σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Ερωτηθείς για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων ο κύριος Πετρίδης, είπε ότι θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα, αν θα καταθέσει νέο σχέδιο, απόφαση που εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα λάβει από τα κόμματα στην επιστολή που τους απέστειλε.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.