Ανησυχούν οι επόπτες από το «πάρε – δώσε» για τις εκποιήσεις [ΒΙΝΤΕΟ]

Το κομματικό πάρε δώσε, με φόντο τις εκποιήσεις και επίκεντρο την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι ανησυχίες των Εποπτικών αρχών σε Κύπρο και Φρανκφούρτη, καθώς και το μεγάλο στοίχημα για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου το 2021, στο ρεπορτάζ του Κυριάκου Κυριακίδη.

Έντονες ανησυχίες και προβληματισμός στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αλλά και στις Ευρωπαϊκές Εποπτικές αρχές, από το πάρε - δώσε, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αντικείμενο την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, ώστε να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανησυχίες που επεκτείνονται σε όλο το τραπεζικό σύστημα του τόπου, επικεντρώνονται στο φόβο στρέβλωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, που θα θέσει εν αμφιβόλω τις εξασφαλίσεις των τραπεζών, αλλά και ενδέχεται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή θέση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν στην προχθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, για πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων με το Helix 2 Χαρτοφυλάκιο Β, μειώνοντας δραστικά τα κόκκινα δάνεια του Συγκροτήματος κατά 13,2 δις, από το υψηλό επίπεδο του 2014, από 63 δηλαδή τοις εκατό, σε μόλις 16. Με αποτέλεσμα η τράπεζα, την ώρα που επικρατεί παγκόσμια αβεβαιότητα, εν μέσω πανδημικής κρίσης, να είναι έτοιμη να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο το 2021, που είναι 

Μάλιστα, το Συγκρότημα όπως διεφάνη μέσα από την προχθεσινή ανακοίνωση, προχωρά προς οριστική αντιμετώπιση του 88 τοις εκατό των κόκκινων δανείων, με μείωση κατά 13.5 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με περίπου 60 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Στόχος πλέον ο μονοψήφιος αριθμός. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ANT1, η μείωση κατά 70 τοις εκατό από οργανικές κινήσεις, αφορούν κατά βάση αναδιαρθρώσεις με το υπόλοιπο περίπου 28 τοις εκατό, να αποδίδεται σε αποξένωση δανείων. 

Οι διαγραφές δανείων στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων, την περίοδο 2019 -2021 ανήλθε στα 780 εκατ. Ευρώ. Σημειώνεται πως το αρχικό ποσό των ΜΕΔ ανερχόταν σε 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13.5 δισ. ευρώ έχουν πλέον αποχαρακτηριστεί. Ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, τα ΜΕΔ φθάνουν σήμερα, το 1,8 δισ. ευρώ, με ορισμένα από αυτά να έχουν αναδιαρθρωθεί, αλλά να μην έχουν ακόμα αποχαρακτηριστεί.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.