Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για το σχέδιο αναστολής αποπληρωμής των δανείων [ΒΙΝΤΕΟ]

Το υπουργείο οικονομικών με εγκύκλιο του, διευκρινίζει όλα, όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι, του διατάγματος για την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων και τόκων, δανείων.

Στο πλαίσιο του νέου διατάγματος για την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων, το υπουργείο οικονομικών με εγκύκλιο του, διευκρινίζει με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, στις πιθανές απορίες που απασχολούν επηρεαζόμενους επιχειρηματίες ή αυτοτελώς εργαζομένους. 

Μέχρι πότε μπορεί να υποβάλει κάποιος αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αναστολή των δόσεων; Μέχρι πότε θα δίνεται η απάντηση; 

-Το αίτημα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021. Ακολούθως, η απόφαση του χρηματοοικονομικού οργανισμού για το αν ο δανειολήπτης πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021 το αργότερο. 

Ξεκαθαρίζει επίσης πως η ημερομηνία έναρξης της αναστολής την αποπληρωμής των δόσεων και τόκων είναι η 1η Ιανουαρίου του 2021, καθώς επίσης, ότι δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, πέραν των 30 ημερών δεν εμπίπτουν στην εν λόγω ρύθμιση. 

Για πόση περίοδο αναστέλλεται η αποπληρωμή δόσεων και τόκων; 

-Η περίοδος αναστολής της αποπληρωμής, είναι η 30η Ιουνίου 2021. 

Μετά την 30η Ιουνίου, ημερομηνία λήξης του Διατάγματος, επαναρχίζει η καταβολή των δόσεων και των τόκων, σύμφωνα με τους όρους του δανείου. Παράλληλα η περίοδος αποπληρωμής θεωρείται ότι έχει αυτομάτως επιμηκυνθεί για όση περίοδο χρειάζεται για να αποπληρωθεί τελικώς το κεφάλαιο και οι τόκοι ούτως ώστε να μην διαφοροποιηθούν οι δόσεις μετά την 1ην Ιουλίου 2021. 

Υπάρχει κατώτατο όριο αναφορικά με το ποσό της καθυστέρησης που μπορεί να παρουσιάζει κάποιος δανειολήπτης; 

-(Πέραν των 30 ημερών σε καθυστέρηση) Νοουμένου ότι οι συνολικές καθυστερήσεις, δεν υπερβαίνουν τα €100 για δάνεια λιανικής τραπεζικής και €500 για τα επιχειρηματικά δάνεια. 

Το Διάταγμα εφαρμόζεται στην περίπτωση των τρεχούμενων λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών; 

-Η αναστολή της αποπληρωμής δόσεων και τόκων εφαρμόζεται σε όρια σε τρεχούμενους λογαριασμούς / παρατραβήγματα / πιστωτικές κάρτες που δεν παρουσίαζαν υπερβάσεις πέραν των τριάντα ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2020. 

-O τόκος συσσωρεύεται αλλά δεν κεφαλαιοποιείται κατά τη διάρκεια αναστολής. Συσσωρεύεται και θα κεφαλαιοποιηθεί με τη λήξη της αναστολής. 

-Τρεχούμενοι λογαριασμοί / πιστωτικές κάρτες στους οποίους εφαρμόζεται το Διάταγμα και οι οποίοι λήγουν μέχρι την 30η Ιουνίου 2021 θα ανανεώνονται αυτόματα για περίοδο 6 μηνών. 

Η υποβολή της αίτησης, μπορεί να γίνει, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, fax, ή ταχυδρομικώς, ακόμα και δια χειρός μεταβαίνοντας στον οργανισμό στην περίπτωση μόνο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η υποβολή της δήλωσης με άλλο τρόπο.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.