Τράπεζα Κύπρου: Επεξεργάζεται το σχέδιο «Vesta» για ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών [ΒΙΝΤΕΟ]

Το «Vesta» θα αφορά στους δανειολήπτες, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μέσω του σχεδίου Εστία και δεν κρίθηκαν βιώσιμοι λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η επεξεργασία ενός εναλλακτικού σχεδίου, με την ονομασία Σχέδιο «Vesta», αποκλειστικά για ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών. 

Το «Vesta», αφορά ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για το σχέδιο Εστία και δεν κρίθηκαν βιώσιμοι λόγω εισοδηματικών κριτηρίων και στόχος του σχεδίου είναι να μην χάσει κανένας από αυτούς τους δανειολήπτες το σπίτι του. 

Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε αποκλειστικά πελάτες της Τράπεζας Κύπρου, αλλά σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του Συγκροτήματος, οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίες επισημοποιήθηκαν χθες, με την εξαγγελία από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη του σχεδίου ΕΣΤΙΑ 2, επέκτειναν την περίμετρο όσο και τους όρους του Vesta, ώστε να καλύπτει ευρύτερα το τραπεζικό σύστημα. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας Κύπρου, οι δανειολήπτες αυτοί αποτελούν μέχρι και το 1/6 των δανειοληπτών που εμπίπτουν εντός των κριτηρίων του αρχικού σχεδίου Εστία, αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως "βιώσιμοι", με βάση τα υφιστάμενα εισοδηματικά τους δεδομένα. 

Οι εν λόγω δανειολήπτες έχουν κατά κύριο λόγο χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα ή είναι λήπτες ΕΕΕ. 
Πρόσθετα, βρίσκονται κοντά στο ηλικιακό όριο ή πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες ή για άτομα με σοβαρές ασθένειες ή και συνδυασμό των πιο πάνω. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της Τράπεζας Κύπρου, το σχέδιο Vesta απευθύνεται και στους δανειολήπτες, που είναι κοντά στο ηλικιακό όριο και επιθυμούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους, ως κληρονομιά την υποθηκευμένη μόνιμη κατοικία. 

Στην πιο πάνω περίπτωση, θα προσφέρονται οι πιο κάτω επιλογές, με σκοπό να δίνεται η ευκαιρία διατήρησης της μόνιμης κατοικίας εντός της οικογένειας: 

-την εισαγωγή νέου δανειολήπτη που να είναι στενός συγγενής του αρχικού πρωτοφειλέτη, 

-ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των δόσεων με την ένταξη του νέου δανειολήπτη, 

-ενδεχόμενη επιμήκυνση του δανείου, 

-ενδεχομένως ευελιξία στην αποπληρωμή (με την λογική του «pay as you go») 

-ενδεχόμενη εφάπαξ καταβολή μέρους του δανείου χωρίς χρέωση. 

Παράλληλα, εξετάζεται κατά πόσο οι πιο πάνω επιλογές μπορούν να καλύψουν και τις άλλες κατηγορίες ευάλωτων δανειοληπτών, τους οποίους στοχεύει το εν λόγω σχέδιο. Ενώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει, σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις, μερική διαγραφή στο δάνειο, με σκοπό αυτό να καταστεί βιώσιμο ή και να αποπληρωθεί άμεσα. 

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας που εμπίπτουν εντός των παραμέτρων του Εστία, αλλά δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι. Αυτές είναι και οι περιπτώσεις που καλούμαστε σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Βλέπουμε μονογονεϊκές οικογένειες, ασθένειες, χαμηλά εισοδήματα, ή και πολλούς πελάτες μας που βρίσκονται σε ηλικία στην οποία δεν μας επιτρέπεται να προχωρήσουμε με επιμήκυνση του δανείου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν προχωρήσει ένα νέο σχέδιο «εναλλακτικού Εστία», ως Τράπεζα Κύπρου, μπορούμε συν τοις άλλοις να εξασφαλίσουμε, όχι μόνο την πρώτη κατοικία των πελατών μας, αλλά και την ικανότητα να κληρονομηθεί αυτή στα παιδιά του δανειολήπτη, κάτι πολύ σημαντικό για την κοινωνία.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.