8ο Banking Forum: Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης συζήτησαν για τις προκλήσεις της πανδημίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Τεράστιο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Λιθουανίας, η πρώτη του είδους, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του όγδοου Banking Forum.

Η εξέλιξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια, από την παγκόσμια οικονομική κρίση, μέχρι και την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και οι προκλήσεις που ακολουθούν της συνέπειες της πανδημίας, απασχόλησαν το 8ο Banking Forum & FinTech Expo που διοργάνωσε η ΙΜΗ και διεξήχθη διαδικτυακά.

Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Λιθουανίας ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του ομολόγου τους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνου Ηροδότου, και συμμετείχαν διαδικτυακά σε συνέδριο.

Συγκεκριμένα, ο Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι «οι σχέσεις που επικρατούν μεταξύ των Διοικητών εντός και εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι αγαστές. Η αναβάθμιση που επιτεύχθηκε του ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου εντός του ευρωσυστήματος. Πως ενεργούμε συλλογικά ως Ευρώπη και Ευρωζώνη καθώς και πως αντιμετωπίζουμε συλλογικά τις κοινές και τεράστιες προκλήσεις της πανδημίας στις οικονομίες και στα τραπεζικά συστήματα των χωρών της Ευρωζώνης».

Στη δική του παρέμβαση, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου σημείωσε, επίσης, την ανάγκη προσαρμογής των τραπεζών σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής.

«Πρέπει να έχουν καλύτερη αποδοτικότητα κόστους και τεχνολογική προσαρμογή. Η χρηματοοικονομική τεχνολογία (FinTech) αποτελεί μεγάλη πρόκληση και πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις (BigTech). Γενικά, θεωρώ ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για να προσαρμοστούν στη νέα εποχή», τόνισε ο κύριος Ηροδότου.

Του διαδικτυακού πάνελ των τεσσάρων διοικητών, ακολούθησε συζήτηση των επικεφαλής των πέντε κυπριακών τραπεζών, οι οποίοι ανέλυσαν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες.


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.