Vesta: Το εναλλακτικό σχέδιο «Εστία» για δανειολήπτες χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων

Με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου τελεί υπό επεξεργασία το σχέδιο «Vesta» για να στηρίξει δανειολήπτες που απορρίφθηκαν από το σχέδιο Εστία, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Ένα σχέδιο αποκλειστικά για ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών τελεί υπό επεξεργασία εδώ και μερικούς μήνες. Πρόκειται για το σχέδιο «Vesta», το οποίο στόχος του είναι στηρίξει δανειολήπτες που απορρίφθηκαν από το σχέδιο Εστία, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Η δημιουργία του Σχεδίου γίνεται με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου καθώς ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε αποκλειστικά πελάτες του εν λόγω τραπεζικού ιδρύματος. Παρόλα αυτά, η διάθεση και οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών επέκτειναν, τόσο την περίμετρο όσο και τους όρους του σχεδίου, ώστε να καλύψει ευρύτερα το τραπεζικό σύστημα. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1, το Σχέδιο Vesta (νέο Εστία) θα αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μέσω του σχεδίου Εστία και δεν κρίθηκαν βιώσιμοι λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι δανειολήπτες αυτοί αποτελούν μέχρι και το 1/6 των δανειοληπτών που εμπίπτουν εντός των κριτηρίων του αρχικού σχεδίου Εστία, αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «βιώσιμοι», με βάση τα υφιστάμενα εισοδηματικά τους δεδομένα. Οι εν λόγω δανειολήπτες έχουν κατά κύριο λόγο  χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα ή είναι λήπτες ΕΕΕ. Πρόσθετα, βρίσκονται κοντά στο ηλικιακό όριο ή πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες ή για άτομα με σοβαρές ασθένειες ή και συνδυασμό των πιο πάνω. 

 Παράλληλα, όπως μας αναφέρθηκε, έχει παρατηρηθεί πως αρκετοί από αυτούς τους δανειολήπτες, οι οποίοι είναι κοντά στο ηλικιακό όριο, επιθυμούν να εξασφαλίσουν την επιλογή να κληρονομήσουν τα παιδιά τους την υποθηκευμένη μόνιμη κατοικία, με σκοπό να παραμείνει στην οικογένεια. Έτσι, στην επεξεργασία του νέου σχεδίου, σημαντικός στόχος είναι η προστασία της μόνιμης κατοικίας με σκοπό την τελική μεταφορά της στους κληρονόμους του δανειολήπτη.

 Για την πιο πάνω περίπτωση θα προσφέρονται οι πιο κάτω επιλογές, με σκοπό να δίνεται η ευκαιρία διατήρησης της μόνιμης κατοικίας εντός της οικογένειας: 

  • την εισαγωγή νέου δανειολήπτη που να είναι στενός συγγενής του αρχικού πρωτοφειλέτη,
  • ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των δόσεων με την ένταξη του νέου δανειολήπτη, 
  • ενδεχόμενη επιμήκυνση του δανείου,
  • ενδεχομένως ευελιξία στην αποπληρωμή, με την λογική του «pay as you go» και 
  • ενδεχόμενη εφάπαξ καταβολή μέρους του δανείου χωρίς χρέωση 

Παράλληλα, εξετάζεται κατά πόσο οι πιο πάνω επιλογές μπορούν να καλύψουν και τις άλλες κατηγορίες ευάλωτων δανειοληπτών, τους οποίους στοχεύει το εν λόγω Σχέδιο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Σχέδιο δεν αποκλείεται περιλαμβάνει  σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις μερική διαγραφή στο δάνειο, με σκοπό αυτό να καταστεί βιώσιμο ή και να αποπληρωθεί άμεσα. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της Τράπεζας Κύπρου «σε γενικές γραμμές, κρίνουμε το Σχέδιο Εστία ως αρκετά επιτυχημένο αφού έχει βοηθήσει ακριβώς την κατηγορία δανειοληπτών για τους οποίους σχεδιάστηκε. Έχει  διαπιστωθεί επίσης ότι αρκετοί δανειολήπτες που αρχικά θεωρήθηκαν ως δυνητικά επιλέξιμοι, έχουν επιπλέον εισόδημα ή περιουσία, με αποτέλεσμα να μην εμπίπτουν τελικά στο Εστία, γι αυτό και η τελική περίμετρος του Εστία είναι τελικά μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί». 

Παρόλα αυτά, όπως συμπλήρωσε η ίδια πηγή «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας που εμπίπτουν εντός των παραμέτρων του Εστία, αλλά δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι. Αυτές είναι και οι περιπτώσεις που καλούμαστε σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Βλέπουμε μονογονεϊκές οικογένειες, ασθένειες, χαμηλά εισοδήματα, ή και πολλούς πελάτες μας που βρίσκονται σε ηλικία στην οποία δεν μας επιτρέπεται να προχωρήσουμε με επιμήκυνση του δανείου». 

Το νέο αυτό σχέδιο αποτελεί ένα είδος «εναλλακτικού Εστία», με το οποίο όπως τονίζει τραπεζική πηγή «μπορούμε συν τοις άλλοις να εξασφαλίσουμε, όχι μόνο την πρώτη κατοικία των πελατών μας, αλλά και την ικανότητα να κληρονομηθεί αυτή στα παιδιά του δανειολήπτη, κάτι πολύ σημαντικό για την κοινωνία μας». 

Συνεχίζεται η επεξεργασία του εν λόγω σχεδίου, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών κάνει τις δικές του κινήσεις και αναλύσεις για το ενισχύσει αλλά και για να καλύψει όλη την κοινωνία.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.