Επεξεργάζονται μέτρα στήριξης – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις [ΒΙΝΤΕΟ]

Τρία υπουργεία. Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, εμπλέκονται στα νέα σχέδια στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα με αφορμή το νέο αυστηρό lockdown για την πανδημία.

Βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης διάρκειας μέτρα, επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης, θα έχουν ισχύ περίπου τρείς εβδομάδες, όσο δηλαδή θα προβλέπεται να διαρκέσουν και τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αφορούν αναπροσαρμογή των Ειδικών Σχεδίων που είχαν εφαρμοστεί Νοέμβριο και Δεκέμβριο και μέσω των οποίων μπορεί να λάβει την αναγκαία στήριξη για τους εργαζομένους της, η κάθε επηρεαζόμενη επιχείρηση.

«Όσοι θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα, θα τύχουν της στήριξης της Πολιτείας. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κάμει αξιολόγηση και κοστολόγηση των μέτρων», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Κυβ. Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και αργότερα τον υπουργό Οικονομικών, για τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την έκταση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το νέο συνολικό πακέτο στήριξης, επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα πληγούν από το νέο lockdown.

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, αφορούν κυρίως στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, ενώ του υπουργείου Εργασίας, στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, με τα σχετικά επιδόματα, όπως πληροφορούμαστε να χαρακτηρίζονται γενναιόδωρα.

Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει προβληματισμός για το ύψος της στήριξης στους μισθωτούς, ενώ όσοι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις δεν θα τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών, πρέπει να αποδείξουν μείωση κύκλου εργασιών της επιχείρησης τους σε σχέση με την περσινή περίοδο, πέραν του 40 με 60 τοις εκατό.

Επιπλέον σημειώνεται πως είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου, τα Ειδικά Σχέδια, Στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία, καθώς και των Συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Το μεγάλο στοίχημα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, συζήτησαν διάφορα σενάρια, ενόψει της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί σε σχέση με την επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ανάμεσα σε αυτά, κρίθηκε απομακρυσμένο το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνή δανεισμό, ενώ η επαναφορά του κεφαλαίου, της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων για δανειοδότηση επιχειρήσεων, θεωρήθηκε ότι χρήζει μεγάλης σε χρόνο διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο, αποτελεί ο βαθμός απορρόφησης των δύο δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων ευρώ, που δικαιούται σε επιχορηγήσεις η Κύπρος από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η Κύπρος τη διετία 2021 2022, στην πρώτη φάση, δικαιούται πέραν των 760 εκατομμυρίων, θα επωφεληθεί όμως, μόνο αν οι επενδύσεις στοχεύσουν σε μια ανταγωνιστική οικονομία, σε βιώσιμη ανάπτυξη, και θα αφορούν τους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής μετάβασης.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.