Διαψεύδονται οι κυβερνητικές προσδοκίες. Μεγαλύτερο το έλλειμμα.

Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση και το επιτελείο του Υπουργείο Οικονομικών έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους όσον αφορα το ύψος του δημοσιονομικού ελλείματος το εννιάμηνο του 2012, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερο το έργο τους για δημοσιονομική εξυγίανση, αφού περιορίζονται οι εισπράξεις εσόδων και αυξάνει το κόστος κοινωνικής πρόνοιας. 

 
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών το έλλειμμα το εννιάμηνο 2012 αυξήθηκε στα 582 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ ή 3,27% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από 565 εκατομμύρια 600 χιλιάδες ή 3,08% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 
 
Το Υπουργείο πρόσφατα αναθεώρησε την εκτίμηση του για το έλλειμα από το 3,5% στο 4,5% εκτίμηση που θεωρείται υπεραισιόδοξη. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης εκτιμά ότι το έλλειμα θα κλείσει στο 4,8% σε σύγκριση με 6,3% που έκλεισε το 2011. 
 
Με βάση τα επίσημα στοιχεία τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 0,7% ή 31 εκατομμύρια 200 χιλιάδες ευρώ στα 640 εκατομμύρια 300 χιλιάδες. 
 
Αρνητικά στο δημοσιονομικό ισοζύγιο επιδρά η επιβράδυνση στη μείωση των δαπανών. 
 
Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,6% το οκτάμηνο έναντι μείωσης 1,6% το οκτάμηνο πέρυσι στα 69 εκατομμύρια 300 χιλιάδες. 
Οι μισθοί και τα ημερομίσθια μειώθηκαν κατά 1,2%. 
 
Το πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή το έλλειμμα χωρίς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, μειώθηκε στα 56 εκατομμύρια 600 χιλιάδες. 
 
Την ίδια ώρα νέα επιδείνωση παρουσίασαν τον Οκτώβριο οι οικονομικές προσδοκίες, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας ενόψει και των μέτρων που θα επιβάλει η Τρόικα. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας μειώθηκε κατά 3,6 μονάδες τον Οκτώβριο του 2012 στις 64,8 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταγραφή του οικονομικού κλίματος το Μάιο του 2001.
 
Και όλα αυτά την ώρα που το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και Τρόϊκα συνεχίζει να υφίσταται, με αποτέλεσμα για την ώρα να θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη η κάθοδος του κλιμακίου της να κλείσει για το Σαββατοκυρίακο, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις την προσεχή Δευτέρα. 
 
Ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι αργά απόψε θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την κάθοδο της Τρόϊκα, αφού πρώτα παρατηρηθούν και νέες συγκλίσεις σε καίρια ζητήματα τόσο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
 
Εάν αυτό δεν γίνεται κατορθωτό τα χρονικά περιθώρια στενεύουν περαιτέρω.
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.