Το «όχι» του ΥΠΟΙΚ για ένα δεύτερο lockdown και τα εναλλακτικά σενάρια της Κυβέρνησης [ΒΙΝΤΕΟ]

Ένα δεύτερο lockdown θα ήταν καταστροφικό για το σύνολο της οικονομίας αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση, ούτε καν σκέψη για καθολικό Lockdown.

Κατηγορηματικός ο Υπουργός Οικονομικών, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της βουλής, ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια περίπτωση θα ήταν καταστροφική για το σύνολο της οικονομίας και αναφέρθηκε σε άλλης μορφής εναλλακτικά σενάρια. 

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου, σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της για την πανδημία, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ιεράρχηση αναγκών. 

Αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να προκύψουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες. Έχουμε πλάνο Β και Δ, είπε, αλλά δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε γιατί δεν προβλέπουν αυτή την επεκτατική πολιτική. 

«Εάν φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε χρήματα, θα αναπροσαρμόσουμε τους προϋπολογισμούς μας με τρόπο που να μην είναι τόσο επεκτατικοί και σίγουρα, όχι τόσο γενναιόδωροι στο κοινωνικό κράτος. Πρωτίστως, θα επηρεαστούν τα έργα ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Πετρίδης. 

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος παρουσίαζε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, τόνισε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και η τοποθέτηση των θεμελίων για επιστροφή στην ανάπτυξη και στα πλεονάσματα. 

Τυχόν έξαρση του CoViD 19, σημείωσε, θα επιδεινώσει την κατάσταση της οικονομίας, κάνοντας λόγο αναγκαστικά για αυξημένες ανάγκες στον τομέα του ΓεΣΥ. 

Ωστόσο, τις προβλέψεις που παρουσιάζονται για το 2021, η αντιπολίτευση τις απορρίπτει ως υπεραισιόδοξες. 

Κρατικός προϋπολογισμός 2021

-Ρυθμός ανάπτυξης 2021: 4,5% 

-Αναπτυξιακές δαπάνες 2021: 1 δις ευρώ 

-Ανεργία: 7% 

-Έσοδα 2021: 8,8 δις ευρώ
 
-Δαπάνες 2021: 7,6 δις ευρώ 

«Δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στη δύσκολη εξίσωση που βάζει η πανδημία του κορωνοϊού, τόσο για την οικονομία όσο και την κοινωνία», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. 

«Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του ΥΠΟΙΚ, καθότι η φιλοσοφία και οι πρόνοιες του προϋπολογισμού παραμένουν οι ίδιες όπως των προηγούμενων προϋπολογισμών», σημείωσε με τη σειρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργαλλάς. 

Σε ότι αφορά το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια ο κύριος Πετρίδης είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και γι' αυτό γίνονται σκέψεις για επέκταση του.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.