Υπ. Οικονομικών: Στο 5,5% η συρρίκνωση της οικονομίας στην Κύπρο το 2020 [ΒΙΝΤΕΟ]

Η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, θα περιοριστεί στο 5,5%, αντί στο 7,5%, που ήταν η αρχική εκτίμηση, ανακοίνωσε ο Yπουργός Οικονομικών.

Πολύ μικρότερη, των αρχικών εκτιμήσεων, αναμένεται η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Στην επίσημη αναθεώρηση των προβλέψεων της κυβέρνησης, προχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, ανακοινώνοντας πως για το 2020, η συρρίκνωση θα είναι της τάξης του πέντε κόμμα, πέντε τοις εκατό, από επτά κόμμα πέντε, που ήταν η αρχική εκτίμηση. Κάτι που απέδωσε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, από το 2013 και μετά, με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του τέσσερα τοις εκατό, αλλά και δημοσιονομικά περιθώρια, ανθεκτικότητας στην πραγματική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι «δημιούργησε τη δημοσιονομική ευχέρεια για να μπορούμε να δράσουμε με σωστές και στοχευμένες πολιτικές ούτως ώστε να στηρίξουμε την εγχώρια ζήτηση, το εγχώριο εισόδημα την περίοδο του lockdown και μετέπειτα, κρατώντας την κατανάλωση ψηλά και είναι κάτι το οποίο ήταν καταλυτικό».

Έχουμε περάσει από την φάση του lockdown, στην φάση της ανάκαμψης και πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα, πρόσθεσε ο κύριος Πετρίδης, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου επισήμανε πως «είμαι βέβαιος ότι και το 2021 θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρώπης. Γι’ αυτό θα το ξαναπώ, στις κρίσεις όταν έχεις στιβαρά χέρια στο τιμόνι, μπορούν και η κοινωνία και οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια».

Η κοινοβουλευτική στήριξη στα προγράμματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και οι προτάσεις για ανακατανομή και μείωση των κρατικών δαπανών, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, με τον πρόεδρο και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και σχόλια επί του Σχεδίου, όπως αυτό έχει προετοιμαστεί από την κυβέρνηση».

Στην ανάγκη διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντέλου, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό σε περιόδους κρίσης, συμφώνησαν Κωνσταντίνος Πετρίδης και Γιώργος Λιλλήκας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλήκκας, ανέφερε ότι «ιδιαίτερη ικανοποίηση που οι προτάσεις της Συμμαχίας, βρήκαν τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργού και θα ενσωματωθούν στους προγραμματισμούς του ΥΠΟΙΚ».

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα για να μην καταστρέψουμε ότι με κόπο κτίσαμε όσον αφορά την οικονομία και την υγεία.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.