Περισσότερα φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση υψηλόμισθών διευθυντικών στελεχών προωθεί η Κυβέρνηση [ΒΙΝΤΕΟ]

Σκοπός η μεταφορά της φορολογικής έδρας υψηλόμισθων ξέων διευθυντικών στελεχών στην Κύπρο.

Επέκταση ισχύος από τα πέντε στα δέκα χρόνια. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση, για την προσέλκυση με την παροχή ευνοϊκών κινήτρων, υψηλόμισθων στελεχών, ξένων και κυπρίων, οι οποίοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι της Δημοκρατίας, καθώς και προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Κύπρο. 

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών, προβλέπει την χρονική επέκταση της ευνοϊκής φορολόγησης που ισχύει από το 2012, από τα πέντε στα δέκα χρόνια. 
Έτσι, όσα άτομα επιλέξουν την Κύπρο για φορολογική βάση, θα πληρώνουν το πενήντα τοις εκατό της προβλεπόμενης φορολογίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. 


Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι «θα πρέπει να δίνονται κίνητρα για να χρησιμοποιείται το σωστό φορολογικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσελκύουμε εταιρείες και άτομα από το εξωτερικό, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται οποιοδήποτε νομοσχέδιο για να μπορούν να υπεκφεύγουν κάποιοι των φορολογικών τους υποχρεώσεων 

Σύμφωνα με πληροφορίες, της ευνοϊκής φορολόγησης, επωφελούνται σήμερα (GRAFIKO), ογδόντα κύπριοι που έχουν επαναπατρισθεί και 584 ξένοι υπήκοοι που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο. 

Ο ετήσιος μισθός των 664 μεγαλοστελεχών επιχειρήσεων και εταιριών, κυμαίνεται από τις εκατό χιλιάδες ευρώ, μέχρι και δύο εκατομμύρια. 

Εκτιμάται πως η συνολική φορολογική έκπτωση, ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ολικό ποσό του ετήσιου εισοδήματος των 664 εργαζομένων, αγγίζει τα 173 εκατομμύρια ευρώ. 

Σημειώνεται πως η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, σε απαντητική επιστολή προς τη Βουλή, σημειώνει ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών ονομαστικός κατάλογος των συγκεκριμένων εργαζομένων οι οποίοι έλαβαν φοροαπαλλαγές. Υποδεικνύοντας πως θα μπορούσαν να δοθούν ΜΟΝΟ στατιστικές και ανώνυμες καταστάσεις.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.