Η οικονομία του κορωνοϊού: Ισχυρή ανάκαμψη αναμένει το Υπ. Οικονομικών [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2021 θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη της τάξεως του 5,6%.

Ενθαρρυντικές οι οικονομικές προσδοκίες για το 2021. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2021 θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη της τάξεως του 5,6% κάτι που ωστόσο θα εξαρτηθεί από την εξωτερική ζήτηση η οποία αν δεν υπάρξει θα αναπροσαρμοστεί κατάλληλα η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μείωση του ΑΕΠ για το 2020 θα κυμανθεί ενδεχομένως κάτω από το 7% τονίζοντας παράλληλα ότι διαψεύσθηκαν πολλές εκτιμήσεις που έλεγαν ότι η Κύπρος θα έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό. 

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη « έχουμε την μικρότερη μείωση του ΑΕΠ από όλες τις χώρες τις μεσογειακές που βασίζονται στον τουρισμό αλλά και μικρότερη μείωση σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Ικανοποίηση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού εξέφρασε ο Δημοκρατικός Συναγερμός με το ΔΗΚΟ να ζητά έκτακτη σύσκεψη αρχηγών. 

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου « θεωρούμε πρέπει να υπάρχει σχέδιο Β και Γ σε περίπτωση που η πρόβλεψη για την ισχυρή ανάκαμψη για το 2021 δεν πραγματοποιηθεί. Γι΄αυτό ζητήσαμε από τον ΠτΔ έκτακτη σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό.»

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς σημείωσε πως « ως ΔΗΣΥ θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση για ότι έχει κάνει σε αυτή την κρίση η κυβέρνησή μας. Λήφθηκαν αρκετά μέτρα που στήριξαν την Κυβέρνηση στήριξαν την οικονομία στήριξαν τις επιχειρήσεις». 

«Όχι» στην παράταση αναστολής εκποιήσεων

Την παράταση της αναστολής των εκποιήσεων ζήτησαν κόμματα της αντιπολίτευσης με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να ξεκαθαρίζουν ότι δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο. 

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου « θέσαμε το θέμα για παράταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων. Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών ήταν κατηγορηματική: «Δεν βλέπουμε λόγο παράτασης της αναστολής των εκποιήσεων». 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων « τα πολιτικά κόμματα καλά κάμνουν να αναδείξουν ως κρίσιμο ζήτημα στην Κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στης τράπεζες για επέκταση παγώματος των εκποιήσεων.» 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος για αυτό το πράγμα κατόπιν και μελέτης της ίδιας της κεντρικής τράπεζας. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα θέμα κατά πόσον θέλουν εθελοντικά να το κάνουν οι τράπεζες για κάποιους τομείς που συνεχίζουν να πλήττονται». 

Εκτός συζήτησης, ωστόσο έθεσε το θέμα του περεταίρω παγώματος των εκποιήσεων ο Κεντρικός Τραπεζίτης. 

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου « είμαστε ενάντια στην επέκταση αναβολής εκποιήσεων αφού τα περισσότερα αφορούν μη συνεργάσιμους δανειολήπτες για πολλά χρόνια. Ηλικία των ΜΕΔ που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη δεν δικαιολογεί περαιτέρω αναβολή». 

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων εν καιρώ πανδημίας ενημέρωσε την επιτροπή οικονομικών η υπουργός Εργασίας. 

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε πως μέσω των σχεδίων, με κονδύλια 460 εκατομμυρίων ευρώ στηρίχτηκαν 190 χιλιάδες εργαζόμενοι, 54,000 επιχειρήσεις και πέραν των 25 χιλιάδων αυτοτελών εργαζομένων μέχρι και τον Μάιο. 


Η κ. Αιμιλιανίδου έστειλε επίσης ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα γίνει διαχωρισμός μεταξύ των εργοδοτών που έχουν τηρήσει τις νομοθεσίες αναφορικά με τα σχέδια στήριξης έναντι εκείνων που δεν τις έχουν τηρήσει ειδικότερα σε ότι αφορά τις απολύσεις.

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.